post

Creare cod / număr EORI – Tot ce trebuie să știi

UPDATE: 21.11.2019

Cei de la ANAF au făcut se pare un update al aplicației web care facilitează crearea unui cod EORI, update care ușurează extrem de mult pașii care trebuiesc urmați. Drept urmare, vechiul conținut al articolui a fost șters pentru a nu induce oamenii in eroare. Mulțumesc pe această cale lui Mircea care mi-a comunicat acest lucru.

Informații generale EORI

1. Ce este un număr EORI? 

Numărul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia începând cu 1 iulie 2009 la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

2. Scopul introducerii EORI 

Scopul introducerii numărului EORI este atribuirea unui număr de înregistrare și identificare fiecărui operator economic şi, când este cazul, altor persoane, pentru a servi drept referință comună a acestora în relaţiile acestora cu autorităţile vamale de pe întreg teritoriul Uniunii, precum şi pentru schimbul de informaţii între autorităţile vamale şi între autorităţile vamale şi alte autorități.

3. Cine este obligat să obţină numărul EORI? 

Persoanele care sunt obligate să solicite atribuirea unui număr EORI sunt:

 • operatorii economici (persoanele care, în cadrul activităţilor lor profesionale, exercită activităţi reglementate de legislaţia vamală, cum ar fi operaţiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum şi operaţiuni prealabile sosirii/plecării mărfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunităţii);
 • persoanele, altele decât operatorii economici, care introduc/scot mărfuri în/din Uniunea Europeană.

4. Cum arată numărul EORI

Structura numărului EORI stabilită de către Comisia Europeană este formată dintr-un identificator al statului membru care atribuie numărul (codul de ţară ISO alfa 2, format din două caractere alfabetice), urmat de un identificatorul naţional unic al statului membru (format din maximum 15 caractere alfanumerice).

EXEMPLU: RO1234567890ABCDE 

 • “RO” reprezintă codul de ţară al României 
 • “1234567890ABCD” reprezintă numărul atribuit de către autoritatea vamală din România. 

Cum faci un cod EORI

NOTĂ: Totul se face de acasă, fără a fi nevoie să plătiți o companie terță, de exemplu DHL sau sabian.ro

 1. Accesează secțiunea EORITrader de pe site-ul ANAF.
 2. Urmărește pașii documentați de cei de la ANAF pentru a completa formularul corect.

NOTĂ: Când completezi cererea online va trebui să alegi din lista de birouri vamale pe cel arondat ție și care este de genul D.R.A.O.V. Pentru lista completă, click aici.

EXEMPLU: Dacă stai în Agigea, nu trebuie să faci cererea către Vama din Agigea ci la D.R.A.O.V. Galați. 

Contact birouri ANAF:

– București – 021 599 75 23 – [email protected]

– Brașov – 0268 428 841 – [email protected]

– Cluj-Napoca – 0259 416 317 – [email protected]

– Craiova – 0251 437 455 – [email protected]

– Galați – 0236 461 145 – [email protected]

– Iași – 0232 208 300 – [email protected]

– Ploiești – 0244 593 242 – [email protected]

– Timișoara – 0256 206 593 – [email protected]

ATENȚIE: Când ai început să completezi cererea online, notează-ți pe o hârtie ce număr de ordine ai pe acolo, data, cererea, etc.

3. După confirmarea înregistrarii, se apasă butonul Listare cerere, care va genera cererea în format pdf. Cererea semnată se DEPUNE, împreună cu documentele justificative, la Direcţia Regională Vamală în a căror rază de competenţă teritorială îşi au sediul/sunt stabilite, în cazul persoanelor stabilite în România, sau la direcţia regională vamală în a cărei rază de competenţă teritorială urmează ca solicitantul să desfăşoare activităţile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit.b) din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446 în cazul operatorilor economici şi altor persoane care nu sunt stabilite pe teritoriul vamal al Uniunii. Prin excepție, operatorii economici care sunt titulari de carnete TIR depun cererea la biroul vamal de frontieră prin care sunt introduse sau scoase mărfurile pe/de pe teritoriul vamal al Uniunii.

Documente necesare persoanelor stabilite în România:

  • certificatul de înregistrare al operatorului economic eliberat de Oficiul Registrului Comerţului sau documentele de înregistrare
   eliberate de autorităţile cu atribuţii în acest sens;
  • certificatul de înregistrare în scopuri de TVA emis de Ministerul Finanţelor Publice, după caz;
  • documente din care rezultă adresa sediului social sau domiciliului fiscal actual, după caz, în situaţia în care acesta nu corespunde cu cel înscris în certificatul(ele) prezentat(e);
  • cartea de identitate, în cazul persoanelor fizice.

O dată finalizată cererea, cu toate că în documentația celor de la ANAF este menționat faptul că actele se depun la Direcţia Regională Vamală în a căror rază de competenţă teritorială îşi au sediul/sunt stabilite, de-a lungul timpului s-a putut evita drumul la ANAF printr-un singur email către regionala ANAF de care faci parte.

 

 

Cine scrie?

Andrei Bădescu | Owner @ breakfix.ro
Social Media: LinkedIn | Twitter | Facebook | Instagram

Comments

 1. Buna ziua am si eu o mare problemă cu Dhl.Eu locuiesc in italia si am facut o comanda pe amazon.com pentru o persoana din romania,ieri am primit un email de la Dhl exact asa
  *Expedierea dvs. DHL EXPRESS, cu documentul de transport numărul 11111111, de la AMAZON.COM, se află în tranzit și nu va necesita semnătura dvs.

  Data estimată de livrare este 12-Dec-2018 pana la sfarsitul zilei, pentru coletele nevămuibile.* Si astazi am mai primit încă un email precum sa completez niste documente.CINE TREBUIE SA LE COMPLETEZA EU CA AM COMANDAT SI AM PLATIT SAU CINE PRIMESTE COLETUL? MULTUMESC.

 2. Buna! Oare ma puteti ajuta si pe mine sa ma dezmeticesc? :))
  MI-a expirat codul Eori luna aceasta + mi-am schimbat buletinul. Acum, cei de la directia vamala mi-au spus sa instale soft-ul si sa fac eu modificarile. Alte informatii nu mi-au dat si cand intrebam ceva spuneau mecanic “cititi anexele de pe site”.
  Deoarece eu imi cumpar medicamentele din strainatate, am nevoie de codul Eori, pt ca nu am de gand sa platesc 100 lei la DHL doar ca sa-mi plateasca taxele vamale pe care lejer le platesc si eu online.

  Intrebarea mea este: si-a modificat cineva singur, valabilitatea codului Eori si datele din buletin? (mi-am schimbat buletinul) Mie imi tot apare un camp cu galben si nu ma lasa sa merg mai departe pt. modificari…

  Multumesc anticipat! 🙂

 3. Adriana Crisan says

  Buna ziua,
  Am si eu o mare problema cu DHL si va rog daca ma puteti ajuta.
  Am obtinut un cod EORI urmand pasii acestui tutorial, multumesc mult pentru indicatiile pretioase.
  Am trimis toate actele cerute de DHL, inclusiv factura si traducerea facturii si mandatul in care specific codul EORI si ca nu doresc ca DHL sa ma reprezinte. Rezultatul este ca desi am trimis toate documentele, DHL insista ca factura mea nu reprezinta suma reala, desi este exact ce am platit si am trimis si dovada platii din banca, deci ei nu imi vor lua pachetul din vama.
  Ce as putea face in acest caz?
  Multumesc!

 4. Mc mult. A fost de ajutor.

 5. Salut, Andrei, am comandat un tv box de pe AliExpress in valoare de 78 dolari dar chinezoaica mi-a scris ca a trecut 30 dolari pe pachet ceea ce nu m-a deranjat. Dupa o zi am primit doar un mesaj de genul : ” Expedierea DHL EXPRESS 6698022xxx de la PARCEL FROM HK se va livra pe 31-Dec-2018 pana la sfarsitul zilei, pentru coletele nevamuibile. Va fi necesara semnatura dvs. la livrare. Puteti reprograma livrarea pe https://delivery.dhl.com…… ” iar când intru pe link imi scrie cu rosu ca este posibil sa trebuiască sa plătesc tva sau taxe vamale. Ma pot apuca de acum sa fac rost de acel cod? Cat este valabil? As vrea sa pregatesc din tim ce trebuie pregatit sa le pot inchide gura pentru ca din cate am citit, nu sunt multi multumiti de serviciile lor. Daca poti te rog sa imi dai replay pe email ar fi perfect, mulțumesc frumos si sărbători fericite!

  • Salut Florin! La prima vedere, pare ca nu iti cer codul EORI. Ai mai aflat ceva?

   • Asa am primit si eu sms iar ulterior m-au sunat(nu am putut raspunde) si apoi mi-au dat un sms ca sa imi ceara emailul pt avizare si vamuire). Deci urmeaza sa platesc si taxe vamale + tva. Tocmai ce am depus o cerere de EORI si mi s-a validat in 2 ore !! Face progrese si statul asta.

 6. Salut, multumesc de informatii.

  Am reusit sa setez Oracle pe win 10 folosind versiune lor de java de pe saitul customs.

  In 2h am primit numarul EORI pe mail. (incredibil cum unii cer 150 lei pentru asa ceva iar DHL 100 sa faca un ordin de plata)

  Tocmai ce am primit confirmarea de nr EORI dar cand il verific pe saitul http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/eos/eori_validation.jsp?Lang=ro&EoriNumb=RO2385817&Expand=true imi zice ca nu e valid. Mai astept pana maine.

 7. Salut Andrei,
  Am urmat pasii descrisi de tine, dar din pacate nu se incarca partea de Java. Am incercat sa intru si pe site-ul: http://www.customs.ro si acolo am primit mesaj de eroare de la site.
  Am windows 10 Pro , Internet Explorer 11 si ultima varianta de Java.
  Sa fie site-ul picat total?
  Poti sa ma ajuti?
  Mersi.

 8. Iti multumesc pentru informatiile impartasite!! Au fost foarte folositoare, mai ales PRINT SCREEN LA NUMAR DE ORDINE, ETC (am iesit din greseala din cerere inainte sa o trimit, si noroc ca facusem print screen si am putut sa-mi caut cererea si sa continui de unde am ramas) Am inregistrat cererea online catre Directia Regionala Cluj de care apartin (sunt din Oradea), am listat-o, semnat-o, apoi am sunat la Directie sa vad daca trebuie sa merg personal cu cererea. Doamna de acolo a fost foarte draguta, m-a indrumat sa le trimit un mail. Le-am trimis mail si in jumatate de ora am primit reply la mail cu numarul EORI.
  Parerea mea este ca procesul a fost destul de accesibil, asta daca te pricepi cate de cat la calculator, instalat dezinstalat programe, si NU merita sa dai bani la DHL, mai ales suma nesimtita de 100 de lei, pentru ceva ce poti face personal in 20 de minute, si sa primesti si numarul EORI in jumatate de ora.
  Mersi din nou, numai bine!

 9. Andrei, multumesc mult! Am reusit sa obtin codul in mai putin de 2 ore.
  Windows 10, Internet Explorer 11.

  O zi buna!

 10. Simona Mirela Puscas says

  Salut, Andrei! Te rog daca poti sa ma ajuti cu obtinerea codului Eori. Pret de cateva ore am incercat insa fara izbanda 🙁 se pare ca nu ma ajuta nici calculatorul si nici cunostintele mele in utilizarea programului Java 🙁

 11. Salut! Îmi poți spune, te rog, ce ar trebui să completez la Codul CAEN dacă eu sunt persoană fizică neplătitoare de TVA? Îmi trebuie codul EORI pentru că am ceva de primit din China și expeditorul a putut livra doar prin DHL.

 12. Mihart Aura Gabriela says

  Buna.
  Daca am deja acest cod roșu, facut acum 3 ani de către dhl, mai este valabil? Pt pers fizică? Am primit mail de la ei sa aleg din vestitele 2 optiuni, sa vamuiasca ei contra cost sau sa obtin eu eori.
  Multumesc

 13. Alex Voicu says

  Imi cer scuze pentru deranj, dar nu reusesc sa accesez http://siiv-public.customs.ro:9001/forms/frmservlet?config=siiv_public.. desi am urmat toti pasii, accesand pagina cu IE si java pe 64 de biti instalat.. imi apare o pagina cu o poza ce nu se incarca. Ma poti ajuta, te rog?

 14. Salutare,

  Fratilor aveti mare grija ce insemna traducerea facturii corecte! Am tradus cum ai spus tu Andrei dar cred ca nici nu s-au uitat pe traducerea din contul MyAliexpress deoarece ei vor neaparat FACTURA CORECTA DE LA PRODUCATOR/EXPEDITOR in care sa fie specificata neaparat taxa de transport altfel astepti mult si bine sa iti vamuiasca produsul.
  Am cerut de la EXPEDITOR acea factura, mi-au dat-o desi nu au inteles ei prea bine ce vroiam de fapt. Dupa ce am trimis-o la DHL si crezand ca toate actele sunt in ordine am primit mesaj ca trebuie tradusa FACTURA. Am tradus-o si acum astept, in ideea in care sper sa fie in regula. Pun pariu ca la cate zile au tergiversat o sa ajung la costul acela de 84 lei cat trebuia sa le platesc daca se ocupau ei, prin taxa de intarziere de 27/zi.
  Oricum sunt niste jecmanitori de-ti vine sa te apuci cu mainile de par!

  Cu alte cuvinte traduceti FACTURA (Commercial Invoice) de la EXPEDITOR nu din contul MyAliexpress!!!

  • S-au smecherit intre timp observ. La mine a mers din contul Ali.

  • laurentiu says

   salut, legat de traducerea facturii, observ ca eu o am direct in atasamentul de la DHL, dar nu inteleg ce inseamna traducerea ei. Sa o iau eu si o traduc in romana din engleza?

   • Da… ce am făcut eu a fost sa o printez, sa scriu în română, numele produsului, valoarea și cât din valoare reprezintă transportul. Ulterior, semnată și scanată. Este o imbecilitate totală, știu.

 15. Ilea Mirela says

  Buna,
  Incerc de mai bine de o ora sa finalizez cererea pt codul EORI. La rubrica 11 Lista documente atasate ce ar trebui sa trec. Pentru pers. juridice am vazut ca se cere CUI, Cert. TVA, act constitutiv si totusi imi da eroare. Aveti idee ce nu fac bine??

  • Buna Mirela. La sectiunea 11 poti scrie Carte identitate si numarul acesteia.

   • Salut Andrei,
    Am cumpărat niște panouri fotovoltaice cu preț de transport din China de 1200 euro prin intermediul DHL, eu nu mai am bani ca pers.fizica să plătesc impozite și taxe pentru valoarea transportului DHL. Mi s a facturat de către DHL o sumă de 2400 euro din care 1200 transportul către compania DHL express. Credeti că se impozitează și serviciul? , deoarece eu sunt persoană fizică și nu am nici un fel de beneficiu de pe taxa de transport. Mulțumesc mult !

 16. Acum astept si astept si astept desi am platit taxa de vama, iar extrasul de cont a fost trimis de vineri 1.02.2019. Eu nu am fost la banca ca sa primesc acea semnatura si stampila de pe ordinul de plata ci am facut transfer pe care bineinteles nu ai stampila, de aceea i-am contactat telefonic luni, pentru ca mi-am cam pierdut rabdarea dar am avut surpriza sa-mi spuna ca actele sunt in regula. De ce atata asteptare nu inteleg!
  Fiti vigilenti, sa nu-i lasati sa va contacteze ei caci poate va treziti cu plata de magazie. Mie mi-au comunicat ca trebuie sa dau 30 lei la sosirea coletului.

 17. buna ziua,
  ma puteti ajuta si pe mine cu obtinerea numarului eori? am un colet din china si dhl imi cere taxa acea care e mai mare decat valoarea vamii. va pot da datele mele. multumesc.

  • Salut. eu am reusit acum, am windows 10 x64.
   ce am facut eu ca sa functioneze : am descarcate internet explorer 11 si dupa cu el am deschis site-ul E-CUSTOMS,descarci si java de pe site-ul E-CUSTOMS recomandat la sectiunea Sistem informatic, dai click pe java recomandat si il instalezi. (Client Java pentru EORI).
   Dupa asta dai click pe “Cerere atribuire numar EORI IMPORTANT” si ti se deschide aplicatia java si trebuie acceptate toate solicitarile, dupa care completezi urmand pasii din formularul “Manual de utilizare actualizat in data de 26.05.2014” tot de acolo afisat la rubrica sistem informatic.
   Mult succes!

 18. Salut. eu am reusit acum, am windows 10 x64.
  ce am facut eu ca sa functioneze : am descarcate internet explorer 11 si dupa cu el am deschis site-ul E-CUSTOMS,descarci si java de pe site-ul E-CUSTOMS recomandat la sectiunea Sistem informatic, dai click pe java recomandat si il instalezi. (Client Java pentru EORI).
  Dupa asta dai click pe “Cerere atribuire numar EORI IMPORTANT” si ti se deschide aplicatia java si trebuie acceptate toate solicitarile, dupa care completezi urmand pasii din formularul “Manual de utilizare actualizat in data de 26.05.2014” tot de acolo afisat la rubrica sistem informatic.
  Mult succes!

 19. Wagner Ovidiu says

  Salut,

  Am incercat de mai multe ori fara success. Ma poti ajuta cu o cerere?!

  • Salut! Sigur, da-mi un semn pe FB msgr.

   • Adam Gheorghe says

    Salut
    Ma poate ajuta si pe mine cineva cu un sfat v-a rog frumos.
    Nu stiu ce naiba s-a intimplat cind accesez eori imi apar cimpul acela dar este gri si ramine asa.Mentionez ca am urmat intocmai toti pasii descrisi acolo.Inainte mi-a mers.
    Si in win 10 si 7 face la fel. Win 7 instalat din nou.Incercat pe 3 calculatoare la fel.

 20. Multumesc frumos! Am urmat pasii si am reusit. Esti cel mai tare!

 21. Bogdan Romcea says

  Salutare, oare pentru a obtine un cod EORI trebuie platita vreo taxa sau doar trebuie completat un formular?

 22. Salut,
  Multumesc pentru sfaturi, mi-au fost de ajutor! In schimb totul a decurs ok pana sa listez cererea..am facut print screen..cererea a fost efectuata dar nu functiona nicicum comanda listarii..imi incurca, cumva, lispsa acestuia? cum as putea altfel sa procedez, care ar fi urmatorul pas?

  Multumesc!

 23. Oprisan Diana says

  Buna ziua!

  Am citit tot articolul si toate mesajele si apreciez foarte mult munca depusa!
  Am tot incercat sa obtin acel numar (sa instalez, sa dezinstalez Java si tot asa) dar nu am reusit pana in momentul de fata din cauza faptului ca sistemul de operare a laptopului meu este OS.
  As avea o intrebare, m-ai putea ajuta cu obtinerea acelui numarul? As ramane vesnic recunoscatoare!

  Multumesc anticipat!

 24. Dragos Macovei says

  Salut!Te rog sa ma ajuti cu aceasta cerere EORI!Am downloadat Java ,am folosit internet explorer 11,am adaugat siteul pe la trusted sites Java,dar nu se deschide aplicatia,pentru ca Java o blocheaza.Am incercat o zi intreaga si nu am reusit.Multumesc anticipat!

 25. Marinela Van de Waart says

  Buna ! Ma poti ajuta te rog cu acest cod EORI.
  Eu nu reusesc de pe calculatorul meu si am 2 colete la DHL.
  Am nevoie de 2 coduri EORI?
  Multumesc anticipat!

 26. Super articolul, mi-a fost de folos, am rezolvat imediat, mai mult mi-a dat bătaie de cap instalarea Java pe Mac și setarea preferințelor…

Politică de comentarii: Gândește înainte să "vorbești". Șterg orice comentariu fără bun simț și în special care strică chi-ul altora.

Spune-ți părerea:

*