post

Creare cod / număr EORI – Tot ce trebuie să știi

UPDATE: 21.11.2019

Cei de la ANAF au făcut se pare un update al aplicației web care facilitează crearea unui cod EORI, update care ușurează extrem de mult pașii care trebuiesc urmați. Drept urmare, vechiul conținut al articolui a fost șters pentru a nu induce oamenii in eroare. Mulțumesc pe această cale lui Mircea care mi-a comunicat acest lucru.

Informații generale EORI

1. Ce este un număr EORI? 

Numărul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia începând cu 1 iulie 2009 la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

2. Scopul introducerii EORI 

Scopul introducerii numărului EORI este atribuirea unui număr de înregistrare și identificare fiecărui operator economic şi, când este cazul, altor persoane, pentru a servi drept referință comună a acestora în relaţiile acestora cu autorităţile vamale de pe întreg teritoriul Uniunii, precum şi pentru schimbul de informaţii între autorităţile vamale şi între autorităţile vamale şi alte autorități.

3. Cine este obligat să obţină numărul EORI? 

Persoanele care sunt obligate să solicite atribuirea unui număr EORI sunt:

 • operatorii economici (persoanele care, în cadrul activităţilor lor profesionale, exercită activităţi reglementate de legislaţia vamală, cum ar fi operaţiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum şi operaţiuni prealabile sosirii/plecării mărfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunităţii);
 • persoanele, altele decât operatorii economici, care introduc/scot mărfuri în/din Uniunea Europeană.

4. Cum arată numărul EORI

Structura numărului EORI stabilită de către Comisia Europeană este formată dintr-un identificator al statului membru care atribuie numărul (codul de ţară ISO alfa 2, format din două caractere alfabetice), urmat de un identificatorul naţional unic al statului membru (format din maximum 15 caractere alfanumerice).

EXEMPLU: RO1234567890ABCDE 

 • “RO” reprezintă codul de ţară al României 
 • “1234567890ABCD” reprezintă numărul atribuit de către autoritatea vamală din România. 

Cum faci un cod EORI

NOTĂ: Totul se face de acasă, fără a fi nevoie să plătiți o companie terță, de exemplu DHL sau sabian.ro

 1. Accesează secțiunea EORITrader de pe site-ul ANAF.
 2. Urmărește pașii documentați de cei de la ANAF pentru a completa formularul corect.

NOTĂ: Când completezi cererea online va trebui să alegi din lista de birouri vamale pe cel arondat ție și care este de genul D.R.A.O.V. Pentru lista completă, click aici.

EXEMPLU: Dacă stai în Agigea, nu trebuie să faci cererea către Vama din Agigea ci la D.R.A.O.V. Galați. 

Contact birouri ANAF:

– București – 021 599 75 23 – [email protected]

– Brașov – 0268 428 841 – [email protected]

– Cluj-Napoca – 0259 416 317 – [email protected]

– Craiova – 0251 437 455 – [email protected]

– Galați – 0236 461 145 – [email protected]

– Iași – 0232 208 300 – [email protected]

– Ploiești – 0244 593 242 – [email protected]

– Timișoara – 0256 206 593 – [email protected]

ATENȚIE: Când ai început să completezi cererea online, notează-ți pe o hârtie ce număr de ordine ai pe acolo, data, cererea, etc.

3. După confirmarea înregistrarii, se apasă butonul Listare cerere, care va genera cererea în format pdf. Cererea semnată se DEPUNE, împreună cu documentele justificative, la Direcţia Regională Vamală în a căror rază de competenţă teritorială îşi au sediul/sunt stabilite, în cazul persoanelor stabilite în România, sau la direcţia regională vamală în a cărei rază de competenţă teritorială urmează ca solicitantul să desfăşoare activităţile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit.b) din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446 în cazul operatorilor economici şi altor persoane care nu sunt stabilite pe teritoriul vamal al Uniunii. Prin excepție, operatorii economici care sunt titulari de carnete TIR depun cererea la biroul vamal de frontieră prin care sunt introduse sau scoase mărfurile pe/de pe teritoriul vamal al Uniunii.

Documente necesare persoanelor stabilite în România:

  • certificatul de înregistrare al operatorului economic eliberat de Oficiul Registrului Comerţului sau documentele de înregistrare
   eliberate de autorităţile cu atribuţii în acest sens;
  • certificatul de înregistrare în scopuri de TVA emis de Ministerul Finanţelor Publice, după caz;
  • documente din care rezultă adresa sediului social sau domiciliului fiscal actual, după caz, în situaţia în care acesta nu corespunde cu cel înscris în certificatul(ele) prezentat(e);
  • cartea de identitate, în cazul persoanelor fizice.

O dată finalizată cererea, cu toate că în documentația celor de la ANAF este menționat faptul că actele se depun la Direcţia Regională Vamală în a căror rază de competenţă teritorială îşi au sediul/sunt stabilite, de-a lungul timpului s-a putut evita drumul la ANAF printr-un singur email către regionala ANAF de care faci parte.

 

 

Cine scrie?

Andrei Bădescu | Owner @ breakfix.ro
Social Media: LinkedIn | Twitter | Facebook | Instagram

Comments

 1. Lucian Alexandru says

  Foarte util articolul. Am intampinat o mica problema totusi. Dupa “ok”-ul de la final IE11 a suferit un crash, n-am apucat sa printez cererea. Am retinut/notat decat nr de referinta si data. Fara nr de inregistrare cerere. Ma pot ajuta cei de la [email protected],( EORI este pt persoana juridica, sediu social in sector 6) sau n-am inteles corect cui trebuie sa ma adresez?
  Multumesc mult.

  • Salut, daca ai numarul de referinta, poti intra iar in aplicatie, sa o vezi.

   • Lucian Alexandru says

    Salut, am incercat, dar nu am toate reperele pentru ca , din cauza erorii nu am avut ocazia sa fac printscreen la varianta finala (cea pentru tiparit).
    La “cauta cerere inregistrata” am nevoie de “Nr referinta solicitant” + ” Nr inregistrare cerere” + “data” pentru ambele. Doar cu numarul de referinta pot cauta o cerere neinregistrata (draft), dar la mine se pare ca nu este cazul, s-a inregistrat cu succes inainte de eroare.

   • Salut! Atunci intra in contact cu cei de la vama.

 2. Adriana says

  Am si eu livrare cu DHL, sincer nu cred ca am selectat eu, nu stiu. Oricum, am depus tot, am trimis tot. Cat poate dupa pana DHL imi trimite calculul si unde platesc?

 3. Rosca Traian says

  Foarte clar si documentat. Am urmat toti pasii, dar cand sa ma duc pe site-ul ANAF se descarca o poza care nu se deschide. Toate incercarile au esuat.Ma poti ajuta? Nu ma calicesc la 100 lei, dar ma enerveaza la culme cucoanele alea de la DHL. Prea se baga in seama!
  Cu multumiti

 4. POPESCU DUMITRU says

  Si eu am probleme cu DHL ,am un import pe firma si de 5 zile le trimit actele pentru efectuarea vamii si imi transmit prin e-mail ca nu au primit nimic desi au fost printate si trimise de la o sucursala de-a lor din Bucuresti,asta se intimpla de 5 zile de la sosirea coletului,am reusit in sfirsit sa iau legatura cu Vestita MARIANA ION care mi-a comunicat ca a primit de fapt actele dar a inteles ca pe persoana fizica,i-am spus sa citeasca factura din China sa vada ca este pe firma iar numele meu este ca persoana de contact,si daca asta a inteles de ce mi-a cerut copie CUI ?Este clar ca trage de timp pentru taxa ne magazinaj,acum mi-a cerut codul EORI,am facut cererea ieri si astept,desi am acceptat sa-mi faca ei vama observ ca nu fac aproape nimic doar cer multi bani,acum imi cer Packing list dupace le-am facut si traducerea facturii.Chiar nu stiu pe ce vor atitia bani !

 5. Eu am un colet pe firma, dar e platit din contul personal. Valoarea e mica, sub 200$. Ar fi mai OK sa incerc importul pe persoana fizica?

 6. Am dat şi eu o comandă din Australia. Scrie clar Shipping: 8.99 euro. Am plătit fără probleme. Apoi am primit de dimineaţă acel sms de la DHL în care îmi cer datele. Bineînţeles că m-am interesat înainte să trimit şi am aflat de taxa asta porcească a lor. Încerc de o oră să fac un EORI dar găsesc numai site-uri pe care costă cel puţin 80 de lei. La ANAF/în JAVA nu pot pentru că nu îmi apare ca în pozele tale de mai sus. Nu am varianta cu EORI… Ce mă fac? 🙁

 7. Dan-George GEORGESCU says

  Excelent articol. Dupa cateva “experiente” cu DHL, in care mi-au “tras-o vartos”, cum se spune, mi-am format aceeasi parere despre ei. Taxe si comisioane consistente, ca sa nu mai vorbim de cca 1/2 top de hartie consumat. Asa ca acum sunt mai atent la cine este transportatorul si comisionarul in vama si nu mai fac comanda in caz ca este DHL.

 8. Buna ziua, prin intermediul minunatilor de la dhl am aflat si eu ce inseamna un numar eori. Sunt pesoana fizica, nu ma ocup cu comert, asadar sunt nou in toata treaba asta. Am urmat toti pasii, am ajuns la ultima pagina de completat, unde in schimb butonul de listare cerere este inactiv… am dat salvare, dar mi-e teama sa apas inregistrare fara sa am cererea listata sa nu ma trezesc fara numar de inregistrare. Daca ma poate ajuta cineva cu o informatie, as fi recunoscator

 9. Diana Stoica says

  Buna, Andrei!
  Am nevoie de ajutorul tau, pentru obtinere cod EORI.
  As dori sa fim in paralel pe calculatoare, este posibil?
  Multumesc anticipat pentru intelegere si sprijin!

 10. Florin Catargiu says

  Buna ziua .Sunt un om bolnav ,am cumparat pe net Ubiquinol ,un supliment alimentar pentru protejarea inimi mele bolnave ,operate ,cu 3 by pass-uri si trei stenturi unul in altul (premiera mondiala facuta de dr. Deleanu la Fundeni ) seful suprem al cateterismului Din romania , cu un Permanent Pacemaker instalat dupa câtiva ani de la operatie , si fara sa imi dau seama ca m-am fript urât cu DHL-ul acum câtiva ani pe firma insa , am bifat in loc de posta (care era culmea gratuit transportul ) pentru DHL ,care cerea doar 34 de lei din State pâna aici ,cee ace m-a facut sa uit mizeria lor de atunci incinta de ieftenatatea transportului garantat pina pe 25 oct, ceea ce s-a si intimplat primind eu un mail in care sunt anuntat ca pachetelul meu e in drum spre tara si toata comedia cu cele doua variante oferite de ei .Nu stiu cum sa ma descurc deaorece conf. celor scrise de dvs. la final a fost nevoie de o dovada de plata dintr-un extras de cont care insa la mine nu e usor de obtinut deoarce fiica mea era in tara in ziua in care am comamndat suplimentul la Iherb (statele unite ) si nereusind sa completez cardul meu pe lei am profitat de prezenta fiecei mele si am platit cu cardul ei in dolari si asa am fost acceptat de site si s-a inregistrat comanda desi aparuta cu suma finala in lei -3 flacoane de Ubiquinol cu transport Dhl au costat 456lei ,410 fara transport . Fica mea a stat doua zile si a plecat ,e stevardesa la Emirate airlines ,si a preferat sa imi suporte ea plata decit sa unble prin lume dupa suplimentul meu alimentar .Nu pot spune nimic deoarece magazinul in urma caruia traiam eu si sotia (pentru care am facut si aceea societate comerciala ca sa putem elibera facturi chiriasilor ) nu s-a mai inchiriat de vreio doi ani 9adica nu mai produce nici un leu ) si pe noi ne ajuta sa traim ..copii ,adica cele doua fete care nu sunt in tara . Asta e motivul pentru care nu am idee cum am sa pot ridica eu acest colet , chiar daca le dau lor (varianta a doua ) .E posibil sa pierd banii si suplimentul ? adica sa nu imi dea atia de la DHL coletul pentrui ca nu pot dovedi cum am platit ? dați-mi o speranta macar ,nu ma pricep si nici nu mai am nervi .Ceea ce mai am este dorinta de a mai trece peste un an sa ajung la 70 … Of doamne …

  • Buna seara! Va ajut cu cea mai mare placere insa sincer nu am putut sa va urmaresc pana la capat. Ati putea sa reformulati va rog? Daca am inteles bine, tot ce este nevoie este de o dovada de plata din partea fetei.

 11. nu am notat numarul de referinta solicitant. cum il pot obtine?

 12. salutare, si eu ma lovesc acum de aceeasi problema, dar nu pot accesa pagina pentri incrierea codului. mai pe scurt nu functioneaza nici dupa instalarea java. ma poti ajuta.

 13. Buna ziua! Foarte util articolul! Am si eu o nelamurire. Daca sunt din Buzău , trimit cererea completata si semnata la Direcţia Regională Vamală Galaţi sau la Biroul Vamal Buzău?

 14. Cateva intrebari:
  1. Un cod EORI e valabil pentru o singura livrare sau pe termen nedeterminat?
  2. Vad ca in instructiuni scrie sa completez numar identificare TVA. De unde scot asta, persoana fizica fiind? La fel si cu “forma de constituire” in tabul de informatii juridice.
  3. Eu daca am platit la Amazon import fee deposit deja o sa trebuiasca sa platesc si vama?! Sunt taxat de doua ori pe acelasi lucru?

  • Salut,

   1. In aplicatia veche, mentionai perioada, in cea noua nu stiu cum este ca nu am mai intrat, avand deja cod EORI.
   2. Pentru PF numarul de identificare este CNP.
   3. In mod normal nu, dar nu garantez, aplica doar logica bunului simt.

 15. Si inca o intrebare, la platitor TVA ce selectez? Da sau nu?

 16. Dan Croitor says

  Excelent articol. Bravo!

 17. Pagina http://siiv-eori.customs.ro:8383/EORITrader/ nu este functionala.

  Sunt singurul care are aceasta problema?

Politică de comentarii: Gândește înainte să "vorbești". Șterg orice comentariu fără bun simț și în special care strică chi-ul altora.

Spune-ți părerea:

*