Creare cod / număr EORI – Tot ce trebuie să știi

Andrei Bădescu

Updated on:

TUTS
4 minutes
Cod EORI - Cum se creeaza un cont

UPDATE: 21.11.2019

Cei de la ANAF au făcut se pare un update al aplicației web care facilitează crearea unui cod EORI, update care ușurează extrem de mult pașii care trebuiesc urmați. Drept urmare, vechiul conținut al articolui a fost șters pentru a nu induce oamenii in eroare. Mulțumesc pe această cale lui Mircea care mi-a comunicat acest lucru.

Informații generale EORI

1. Ce este un număr EORI? 

Numărul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia începând cu 1 iulie 2009 la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

2. Scopul introducerii EORI 

Scopul introducerii numărului EORI este atribuirea unui număr de înregistrare și identificare fiecărui operator economic şi, când este cazul, altor persoane, pentru a servi drept referință comună a acestora în relaţiile acestora cu autorităţile vamale de pe întreg teritoriul Uniunii, precum şi pentru schimbul de informaţii între autorităţile vamale şi între autorităţile vamale şi alte autorități.

3. Cine este obligat să obţină numărul EORI? 

Persoanele care sunt obligate să solicite atribuirea unui număr EORI sunt:

  • operatorii economici (persoanele care, în cadrul activităţilor lor profesionale, exercită activităţi reglementate de legislaţia vamală, cum ar fi operaţiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum şi operaţiuni prealabile sosirii/plecării mărfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunităţii);
  • persoanele, altele decât operatorii economici, care introduc/scot mărfuri în/din Uniunea Europeană.

4. Cum arată numărul EORI

Structura numărului EORI stabilită de către Comisia Europeană este formată dintr-un identificator al statului membru care atribuie numărul (codul de ţară ISO alfa 2, format din două caractere alfabetice), urmat de un identificatorul naţional unic al statului membru (format din maximum 15 caractere alfanumerice).

EXEMPLU: RO1234567890ABCDE 

  • “RO” reprezintă codul de ţară al României 
  • “1234567890ABCD” reprezintă numărul atribuit de către autoritatea vamală din România. 

Cum faci un cod EORI

NOTĂ: Totul se face de acasă, fără a fi nevoie să plătiți o companie terță, de exemplu DHL sau sabian.ro

  1. Accesează secțiunea EORITrader de pe site-ul ANAF.
  2. Urmărește pașii documentați de cei de la ANAF pentru a completa formularul corect.

NOTĂ: Când completezi cererea online va trebui să alegi din lista de birouri vamale pe cel arondat ție și care este de genul D.R.A.O.V. Pentru lista completă, click aici.

EXEMPLU: Dacă stai în Agigea, nu trebuie să faci cererea către Vama din Agigea ci la D.R.A.O.V. Galați. 

Contact birouri ANAF:

– București – 021 599 75 23 – [email protected]

– Brașov – 0268 428 841 – [email protected]

– Cluj-Napoca – 0259 416 317 – [email protected]

– Craiova – 0251 437 455 – [email protected]

– Galați – 0236 461 145 – [email protected]

– Iași – 0232 208 300 – [email protected]

– Ploiești – 0244 593 242 – [email protected]

– Timișoara – 0256 206 593 – [email protected]

ATENȚIE: Când ai început să completezi cererea online, notează-ți pe o hârtie ce număr de ordine ai pe acolo, data, cererea, etc.

3. După confirmarea înregistrarii, se apasă butonul Listare cerere, care va genera cererea în format pdf. Cererea semnată se DEPUNE, împreună cu documentele justificative, la Direcţia Regională Vamală în a căror rază de competenţă teritorială îşi au sediul/sunt stabilite, în cazul persoanelor stabilite în România, sau la direcţia regională vamală în a cărei rază de competenţă teritorială urmează ca solicitantul să desfăşoare activităţile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit.b) din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446 în cazul operatorilor economici şi altor persoane care nu sunt stabilite pe teritoriul vamal al Uniunii. Prin excepție, operatorii economici care sunt titulari de carnete TIR depun cererea la biroul vamal de frontieră prin care sunt introduse sau scoase mărfurile pe/de pe teritoriul vamal al Uniunii.

Documente necesare persoanelor stabilite în România:

    • certificatul de înregistrare al operatorului economic eliberat de Oficiul Registrului Comerţului sau documentele de înregistrare
      eliberate de autorităţile cu atribuţii în acest sens;
    • certificatul de înregistrare în scopuri de TVA emis de Ministerul Finanţelor Publice, după caz;
    • documente din care rezultă adresa sediului social sau domiciliului fiscal actual, după caz, în situaţia în care acesta nu corespunde cu cel înscris în certificatul(ele) prezentat(e);
    • cartea de identitate, în cazul persoanelor fizice.

O dată finalizată cererea, cu toate că în documentația celor de la ANAF este menționat faptul că actele se depun la Direcţia Regională Vamală în a căror rază de competenţă teritorială îşi au sediul/sunt stabilite, de-a lungul timpului s-a putut evita drumul la ANAF printr-un singur email către regionala ANAF de care faci parte.

 

 

311 thoughts on “Creare cod / număr EORI – Tot ce trebuie să știi”

  1. Septembrie 2020

    Stie cineva care mai sunt pasii post/cursul pandemiei?

    Am completat cererea pe site la ANAF , listata si apoi semnata.

    In continuare trebuie sa mergem sa le depunem fizic sau functioneaza si prin e-mail la regionala de care facem parte?

    A reusit cineva prin e-mail?

    Mentionez ca am citit nota galbena de la sfarsitul articolului, insa astept de 3 zile lucratoare un raspuns, iar la telefon nu raspunde nimeni. (cel putin la cea din Bucuresti – de pe Timisoara)

    Multumesc!

    Reply
  2. Salut,
    Am completat cererea, dar la final nu am putut sa o listez, nu m-a lasat sa dau click. Totusi, cand am incercat sa completez din nou, mi-a spus ca sunt deja inregistrata ca utilizator. Ce ar fi de facut next?

    Reply
  3. Salut!
    Am primit un telefon de la ceva firma de logistica sa-mi spuna ca urmeaza sa primesc un pachet din Turcia si ca trebuie sa platesc taxe vamale si TVA-ul aferent facturii plus cel al facturii de transport. Mi-a spus sa imi fac un numar EORI si ca ma ajuta in continuare. Cand am contactat persoana de la care am comandat setul de canapele ca despre asta este vorba mi-a spus ca nu trebuia sa fac nimic si ca va ajunge la mine coletul. Se poate sa plateasca el toate acestea?? (mi-a spus intradevar ca firma de curierat a cerut mai mult decat mi-a spus mie el initial ca este transportul)

    Reply
  4. Buna seara,

    Am un număr EORI pentru firma dar am modificat denumirea firmei și adresa administratorului. Am făcut pașii pentru modificarea acestor date pe customs.ro dar nu am primit nici un răspuns și nici nu am notat sau printat numărul cererii. Mai pot folosi numarul EORI sau este blocat?
    Mulțumesc!

    Reply
  5. Si eu am cerut un nr EORI ieri. Am trimis apoi email la vama de care apartineam, cu buletinul si cererea semnata, si astazi am primit nr EORI. Simplu si elegant, sunt chiar impresionata de rapiditatea lor. Cred ca ne ajuta si pandemia, sunt interesati sa nu ne mai poarte pe drumuri. Bug thumb up for them!

    Reply
  6. Buna ziua!
    Dacă vreau sa obțin numărul EORI pentru firma, mă adresez unității vamale ce aparține de sediul acesteia?
    Domiciliul meu este în București, iar sediul social al firmei în Focșani, prin urmare, ar trebui sa mă adresez DRV Galați?

    Reply

Leave a Comment