post

Cum contești o amendă primită pentru lipsă botniță câine

Scriam ieri despre drepturile și obligațiile unui deținător de câine și care sunt acele rase care trebuie să poarte botniță în locuri publice.

În eventualitatea în care ați dat de cineva de la Poliția Locală sau Jandarmeria Română cu prea mult spirit civic, mai jos veți găsi pașii exacți pentru cum să contești o amendă primită pentru lipsă botniță câine.

Notă: Înainte să vă grabiți ca fata mare la maritat, aruncați un ochi peste cum poți evita în viitor o amendă lipsă botniță și în același timp pentru a descoperi care sunt obligațiile cetățenești ale unui deținător de animal de companie. 

Cum contesti o amenda pentru lipsă botniță:

A. Termenul de contestare

Împotriva unui proces-verbal de constatare a unei contravenţii se poate face contestaţie la instanţa judecătorească competentă în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării, conform art. 31 din OG 2/2001.

De aici, distingem două situaţii:

– dacă ai semnat procesul-verbal, acesta se consideră momentul în care ai luat la cunoştinţă şi cel din care curg cele 15 zile pe care le ai la dispoziţie pentru depunerea contestaţiei; se consideră înmânat, chiar daca ulterior refuzi să-l iei, dar l-ai semnat;

– dacă ai refuzat semnarea unui proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, data comunicării este data primirii acestuia prin poştă cu confirmare de primire, curier sau data afişării (pe uşa sediului societăţii comerciale sau pe uşa domiciuliului în cazul persoanelor fizice) şi din acel moment curge termenul de 15 zile.

B. Pașii de urmat

 1. Nice to have – Amenda trebuie semnată iar la rubrica “Mențiuni” specificați rasa câinelui și faptul că nu face parte din grupele de câini periculoși sau agresivi menționați în OUG 55/2002.
 2. Completați o plângere contra procesului verbal dupa modelul atașat  în dublu exemplar – contestație-amendă-botniță
 3. Se întocmesc două dosare de carton cu șină având următoarele documente xeroxate în dublu exemplar:
  • copie proces verbal
  • contestatia completată la punctul 2.
  • copie C.I.
  • copie carnet de sănătate al câinelui
  • carnet de membru ACHR
  • copie Pedigree
  • Notă: Pe fiecare copie de acte menționați sus în partea din dreapta “conform cu originalul” și apoi semnați.
 4. Cu cele două dosare, mergeți la poștă și ambele dosare le trimiteti într-un singur plic la adresa judecătoriei orașului / sectorului respectiv, cu valoare declarată (să nu se piardă ceva din ele) și cu confirmare de primire.
  • ATENȚIE: Când ajungeti la posta, plicul NU trebuie sa fie sigilat, altfel nu vi se primeste plicul. Continutul va fi verificat de functionarul postal pentru conformitate cu declararea lui.

Nu vă lăsați intimidați, sunt cazuri în care și pentru rasele menționate în OUG 55/2002 sunt scutite de portul botniței – atunci când animalul este bătran sau bolnav!

Cine scrie?

Andrei Bădescu | Owner @ breakfix.ro
Social Media: LinkedIn | Twitter | Facebook | Instagram

Politică de comentarii: Gândește înainte să "vorbești". Șterg orice comentariu fără bun simț și în special care strică chi-ul altora.

Spune-ți părerea:

*