În urmă cu câteva luni, am avut nevoie de niște yale cu control prin RFID și cum prețurile locale erau cam exagerate și fără nici o urmă de bun simț, am apelat la prietenii noștri, AliExpress. Din 2 click-uri și 3 mișcări am comandat ce am avut nevoie la miraculosul preț de 5$ / bucată. Pentru că aveam nevoiele de ele cât mai repede, am făcut prostia de a cere shipping prin DHL (să-mi fie învățare de minte), legându-mă la cap fără să mă doară.

La câteva zile de când a trimis chinezul coletul, mă sună o anume Mariana Ion, Import Desk Agent, DHL International Romania, explicându-mi foarte frumos că pentru a primi coletul din China am două opțiuni:

 1. Plata direct în contul Trezorerie al Vămii
 2. DHL plătește pentru mine taxa

Ei bine… oricare dintre cele 2 opțiuni au un schepsis. Opțiunea #1, necesită să aveți un cont EORI făcut la ANAF, pe când opțiunea de a plăti DHL pentru voi taxa este pe scurt… taxă de șmecherie.

Opțiunea 3, la fel de proastă este să plătiți 150 RON către sabian.ro pentru a vă face codul EORI când nu este atât de imposibil pe cât pare, chiar dacă va trebui să lucrați cu statul. Practic le dați 150 RON pentru o activitate de 15 minute, online.

Pentru a putea plăti singur taxele vamale trebuie să intri în posesia unui număr EORI. Obținerea acestuia se face online, fără prea mult stres sau bătăi de cap, așa cum se întâmplă de obicei când apelezi la o instituție de stat. Pentru a putea avea acest număr trebuie să accesezi site-ul Direcției Generale a Vămilor, disponibil aici (atenție, funcționează numai cu Internet Explorer).

Dar să le luam pe toate pe rând…

Informații generale EORI

1. Ce este un număr EORI? 

Numărul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia începând cu 1 iulie 2009 la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

2. Scopul introducerii EORI 

Scopul introducerii numărului EORI este atribuirea unui număr de înregistrare și identificare fiecărui operator economic şi, când este cazul, altor persoane, pentru a servi drept referință comună a acestora în relaţiile acestora cu autorităţile vamale de pe întreg teritoriul Uniunii, precum şi pentru schimbul de informaţii între autorităţile vamale şi între autorităţile vamale şi alte autorități.

3. Cine este obligat să obţină numărul EORI? 

Persoanele care sunt obligate să solicite atribuirea unui număr EORI sunt:

 • operatorii economici (persoanele care, în cadrul activităţilor lor profesionale, exercită activităţi reglementate de legislaţia vamală, cum ar fi operaţiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum şi operaţiuni prealabile sosirii/plecării mărfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunităţii);
 • persoanele, altele decât operatorii economici, care introduc/scot mărfuri în/din Uniunea Europeană.

4. Cum arată numărul EORI

Structura numărului EORI stabilită de către Comisia Europeană este formată dintr-un identificator al statului membru care atribuie numărul (codul de ţară ISO alfa 2, format din două caractere alfabetice), urmat de un identificatorul naţional unic al statului membru (format din maximum 15 caractere alfanumerice).

EXEMPLU: RO1234567890ABCDE 

 • “RO” reprezintă codul de ţară al României 
 • “1234567890ABCD” reprezintă numărul atribuit de către autoritatea vamală din România. 

Cum faci un cod EORI

NOTĂ: Totul se face de acasă, fără a fi nevoie să dați un milion la DHL, sau la sabian.ro.

 1. Asigurați-vă că aveti Java instalat; în cazul în care este deja instalat, asigurați-vă că aveți utima versiune.
 2. Adăugați http://siiv-public.customs.ro:9001/ în secțiunea Trusted Sites din Java Control Panel
 3. Folosiți orice browser web, mai puțin Chrome; da… chiar și Internet Explorer.
  • NOTĂ: Nu aveți nevoie de nici o versiune anume de Windows, Internet Explorer, NetScape sau Windows.
 4. O dată urmați pașii aceștia, accesând http://siiv-public.customs.ro:9001/forms/frmservlet?config=siiv_public o fereastră JAVA se va încărca.
 5. Urmărește pașii documentați de cei de la ANAF pentru a completa formularul corect.

NOTĂ: Când completezi cererea online va trebui să alegi din lista de birouri vamale pe cel arondat ție și care este de genul D.R.A.O.V. 

EXEMPLU: Dacă stai în Agigea, nu trebuie să faci cererea către Vama din Agigea ci la D.R.A.O.V. Galați. Dacă nu știi unde aparții, sună la oricare număr din lista asta:

– București – 021 599 75 23 – [email protected]

– Brașov – 0268 428 841 – [email protected]

– Cluj-Napoca – 0259 416 317 – [email protected]

– Craiova – 0251 437 455 – [email protected]

– Galați – 0236 461 145 – [email protected]

– Iași – 0232 208 300 – [email protected]

– Ploiești – 0244 593 242 – [email protected]

– Timișoara – 0256 206 593 – [email protected]

ATENȚIE: Când ai început să completezi cererea online, notează-ți pe o hârtie ce număr de ordine ai pe acolo, data, cererea, etc.

6. O dată finalizată cererea, fă un print screen iar apoi sună la Regionala Vamală (numerele listate mai sus) spunându-le că ai o cerere EORI, dându-le numărul. În mod normal, aceștia te vor ruga să le-o trimiți pe email, semnată. Evident, va trebui să printezi acea cerere, să o semnezi, să o scanezi și să o trimiți la mailul biroului lor, în cel mai rău caz, făcând un drum până la ei la sediu – pentru cei din București, biroul cu pricina se afla in Băneasa, pâna în pasaj, pe stânga.

Revenind la doamna Mariana Ion, Import Desk Agent, DHL International Romania, o dată avut numărul EORI, i-am trimis pe email doamnei toate detaliile cerute în Opțiunea #1 împreuna cu codul EORI pentru a putea termina procesul de vămuire și de a scăpa de modul scârbos în care DHL lucrează. O dată trimise detaliile, Mariana noastră a răspuns într-un final cu contul unde a trebuit făcută plata. Bineînțeles, la finalul plății, cei de la DHL au avut nevoie de o copie după extrasul de cont cu dovada plății, numărul EORI, precum și o copie după cartea de identitate.

Concluzii DHL și codul EORI

Cei de la DHL percep o taxă stupidă și exagerat de mare pentru un procedeu care durează câteva minute și nu necesită deplasare de la birou. Ei se bazează pe faptul că puțină lume știe cum se efectuează o plată de taxe vamale și luând în calcul că suma s-a dublat în ultimul an este clar că foarte multă lume apelează la acest serviciu.

De asemenea, nu care cumva să plătiți celor de la sabian.ro 150 RON pentru un serviciu gratuit și usor de urmat.

Cât despre doamna Mariana Ion, Import Desk Agent, DHL International Romania, nu are pic de soft skills, empatie sau măcar bun simț; bine măcar că-și trimite scumpa mamă la Pelerinaj de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva la Mănăstirea Dervent. 

Aparent nu sunt singurul care este de aceeși părere, Michael Dudley fiind de aceeași părere.

PS: Pentru cei care nu au reușit să acceseze aplicația, mă ofer să completez formularul.

Tags: , , , ,

ABOUT THE AUTHOR:

Andrei Bădescu | Transition Project Manager @ Stefanini & Owner @ breakfix.ro
LinkedIn | Twitter | Profil Facebook

2 Comments on this article. Feel free to join this conversation.

 1. Adela November 1, 2017 at 13:11 - Reply

  Am facut cererea singura si nu o mai am. Cum o recuperez?

  • Andrei Bădescu November 1, 2017 at 15:06 - Reply

   Buna Adela, singura soluție la care mă gândesc este să suni la regionala ANAF – Vama de care aparții, în mod normal ei te pot ajuta.

Leave A Response