Poliție, câini (ne)periculoși, o botniță, o lege și o OUG

Andrei Bădescu

Updated on:

4 minutes

Pentru toți cei care au avut probleme cu poliția din cauza câinelui, aceste legi vă pot scoate din încurcătură atunci când organul de poliție caută motiv de harță în necunoștință de cauză. Nu de puține ori am auzit diverși posesori de câini care se plângeau de faptul că Poliția Comunitară împreuna cu Jandarmeria dădeau amenzi în stânga și în dreapta fără să cunoască rasele de câini și încadrarea acestora.

Nu subestimați puterea și răutatea proștilor (civili sau organele statului) din ziua de azi.

Pentru a sta liniștit(ă) împreună cu patrupedul în parc, în situația în care este o rasă de câine ușor confundabilă cu rasele de câini agresivi și periculoși, aveți  în vedere urmatoarele:

Conform Art. 34 posesorii de animale de companie au următoarele obligații în timpul plimbării animalelor pe domeniul public:

  • să dețină asupra sa materialele necesare pentru curățarea locului și evacuarea dejecțiilor fiziologice (pungile de plastic sunt suficiente)
  • să dețină carnete de sanatate pentru acestea și vor asigura vaccinarea animalelor în conformitate cu normele sanitar-veterinare în vigoare
  • să nu permită accesul animalelor de companie în spațiile verzi din parcuri, grădini publice și cele aferente ansamblurilor de locuințe, în spațiile de joacă pentru copii, în magazine și piețe de desfacere a produselor agroalimentare

În Monitorul Oficial nr. 146 din 27 februarie 2014 a fost republicată OUG nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi. În cadrul acestui act normativ se arată următoarele:

  1. Art. 1 Prin câini periculoși se înțelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
    • Categoria I: Câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
    • Categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
  2. Art. 2 Prin câini agresivi se intelege:
    • orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private
    • orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop

Notă: Nu intră în categoria câinilor agresivi:

– orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel căine

– orice câine folosit de unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană

Pentru toți cei care au o rasă de câine care nu se încadrează in lista raselor de câini agresivi/periculoși însă au probleme cu organul legii sau vecini atotștiutori, sfatul meu este să dați un print la aceste două legi, copie dupa carnetul de sănătate și pedigree și totul va fi ok; plus că scapi de discuții care nu sunt necesare. Știu sună stupid și ușor incomod dar măcar eviți situațiile de contradicție cu Poliția Comunitară și Jandarmeria.

ÎN EVENTUALITATEA ÎN CARE TOTUȘI PRIMIȚI AMENDĂ, SEMNAȚI AMENDA IAR LA SECȚIUNEA MENȚIUNI SCRIEȚI URMĂTOARELE: “RASA CÂINELUI ESTE …….. ȘI CONFORM OUG 55/2002 NU FACE PARTE DIN CATEGORIA CÂINILOR PERICULOȘI SAU AGRESIVI”

EXEMPLU: Bull Terrier, Ciobănesc German, Doberman, Boxer, Bull Dog nu au nevoie de înregistrare la poliție și nici să mearga cu botniță la bot.

  • Legea 60/2003 – detalii aici
  • OUG 55/2002 – detalii aici

Cinci lucruri de ținut minte:

  1. Respectați legea!
  2. Câinii pot fi scutiți de purtatul botniței atunci când se atestă de către un medic veterinar că aceștia prezintă probleme respiratorii.
  3. Agenții de poliție nu au calificarea să diferențieze rasele canine dupa criteriul de agresivitate.
  4. Strângeți căcații animalului!
  5. ÎN EVENTUALITATEA ÎN CARE TOTUȘI PRIMIȚI AMENDĂ, SEMNAȚI AMENDA IAR LA SECȚIUNEA MENȚIUNI SCRIEȚI URMĂTOARELE: “RASA CÂINELUI ESTE …….. ȘI CONFORM OUG 55/2002 NU FACE PARTE DIN CATEGORIA CÂINILOR PERICULOȘI SAU AGRESIVI”

În concluzie, este obligatoriu ca toate animalele de companie să fie ținute în lesă și să aveți asupra voastră o pungă de plastic (cu care faceți dovada curățării dejecțiilor), carnetul de sănătate și dovada înregistrării în registrul de evidență a câinilor cu stăpân. NU ESTE OBLIGATORIU CA TOATE ANIMALELE DE COMPANIE SĂ POARTE BOTNIȚE, doar cele menționate la Art 1 lit a) si b).

119 thoughts on “Poliție, câini (ne)periculoși, o botniță, o lege și o OUG”

  1. Buna seara,am un cățel de 6luni din rasa american Billy,și aseară m-au oprit ce de la jandarmerie și m-au întrebat daca este înregistrat la poliție,și dc nu ii pun botniță,după concluziile mele nu are dreptul prin lege sa fie înregistrat și să piateisi botniță,ms,ast un răspuns pe email mulțumesc frumos [email protected]

    Reply

Leave a Comment