post

Poliție, câini (ne)periculoși, o botniță, o lege și o OUG

Pentru toți cei care au avut probleme cu poliția din cauza câinelui, aceste legi vă pot scoate din încurcătură atunci când organul de poliție caută motiv de harță în necunoștință de cauză. Nu de puține ori am auzit diverși posesori de câini care se plângeau de faptul că Poliția Comunitară împreuna cu Jandarmeria dădeau amenzi în stânga și în dreapta fără să cunoască rasele de câini și încadrarea acestora.

Nu subestimați puterea și răutatea proștilor (civili sau organele statului) din ziua de azi.

Pentru a sta liniștit(ă) împreună cu patrupedul în parc, în situația în care este o rasă de câine ușor confundabilă cu rasele de câini agresivi și periculoși, aveți  în vedere urmatoarele:

Conform Art. 34 posesorii de animale de companie au următoarele obligații în timpul plimbării animalelor pe domeniul public:

 • să dețină asupra sa materialele necesare pentru curățarea locului și evacuarea dejecțiilor fiziologice (pungile de plastic sunt suficiente)
 • să dețină carnete de sanatate pentru acestea și vor asigura vaccinarea animalelor în conformitate cu normele sanitar-veterinare în vigoare
 • să nu permită accesul animalelor de companie în spațiile verzi din parcuri, grădini publice și cele aferente ansamblurilor de locuințe, în spațiile de joacă pentru copii, în magazine și piețe de desfacere a produselor agroalimentare

În Monitorul Oficial nr. 146 din 27 februarie 2014 a fost republicată OUG nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi. În cadrul acestui act normativ se arată următoarele:

 1. Art. 1 Prin câini periculoși se înțelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
  • Categoria I: Câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
  • Categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
 2. Art. 2 Prin câini agresivi se intelege:
  • orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private
  • orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop

Notă: Nu intră în categoria câinilor agresivi:

– orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel căine

– orice câine folosit de unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană

Pentru toți cei care au o rasă de câine care nu se încadrează in lista raselor de câini agresivi/periculoși însă au probleme cu organul legii sau vecini atotștiutori, sfatul meu este să dați un print la aceste două legi, copie dupa carnetul de sănătate și pedigree și totul va fi ok; plus că scapi de discuții care nu sunt necesare. Știu sună stupid și ușor incomod dar măcar eviți situațiile de contradicție cu Poliția Comunitară și Jandarmeria.

ÎN EVENTUALITATEA ÎN CARE TOTUȘI PRIMIȚI AMENDĂ, SEMNAȚI AMENDA IAR LA SECȚIUNEA MENȚIUNI SCRIEȚI URMĂTOARELE: “RASA CÂINELUI ESTE …….. ȘI CONFORM OUG 55/2002 NU FACE PARTE DIN CATEGORIA CÂINILOR PERICULOȘI SAU AGRESIVI”

EXEMPLU: Bull Terrier, Ciobănesc German, Doberman, Boxer, Bull Dog nu au nevoie de înregistrare la poliție și nici să mearga cu botniță la bot.

 • Legea 60/2003 – detalii aici
 • OUG 55/2002 – detalii aici

Cinci lucruri de ținut minte:

 1. Respectați legea!
 2. Câinii pot fi scutiți de purtatul botniței atunci când se atestă de către un medic veterinar că aceștia prezintă probleme respiratorii.
 3. Agenții de poliție nu au calificarea să diferențieze rasele canine dupa criteriul de agresivitate.
 4. Strângeți căcații animalului!
 5. ÎN EVENTUALITATEA ÎN CARE TOTUȘI PRIMIȚI AMENDĂ, SEMNAȚI AMENDA IAR LA SECȚIUNEA MENȚIUNI SCRIEȚI URMĂTOARELE: “RASA CÂINELUI ESTE …….. ȘI CONFORM OUG 55/2002 NU FACE PARTE DIN CATEGORIA CÂINILOR PERICULOȘI SAU AGRESIVI”

În concluzie, este obligatoriu ca toate animalele de companie să fie ținute în lesă și să aveți asupra voastră o pungă de plastic (cu care faceți dovada curățării dejecțiilor), carnetul de sănătate și dovada înregistrării în registrul de evidență a câinilor cu stăpân. NU ESTE OBLIGATORIU CA TOATE ANIMALELE DE COMPANIE SĂ POARTE BOTNIȚE, doar cele menționate la Art 1 lit a) si b).

Cine scrie?

Andrei Bădescu | Transition Project Manager @ Stefanini & Owner @ breakfix.ro
Social Media: LinkedIn | Twitter | Facebook | Instagram

Comments

 1. Multumesc mult ,chiar mai ajutat!!

 2. Am citit articolul, cat si OGU 55 si Legea 60, care consider ca trebuie completate. Ele vorbesc doar de cainii agresivi , nu si de oamenii si ceilalti caini la fel de agresivi. Pe scurt: stau la casa si am un metis de Amstaff. Il plimb aproape zilnic (cu lesa si botnita) pe un teren liber (ca primaria nu are nici spatii de joaca suficiente, ce sa mai zic de cele pt caini).
  Nebunia incepe cand il scot din curte. Ceilalti vecini impreuna cu cainii din curti o iau razna, stiti la ce ma refer. Eu si metisul nu facem ABSOLUT nimic sa-i provocam. Mai mult ceilalti caini ies prin sparturile din garduri sa ne muste iar stapanii aproape ca sar la bataie.
  Am cateva intrebari:
  1.Daca sunt atacat de oameni, ca pentru caini am antidoturi ortodoxe, trebuie sa astept sa devin victima a violentei sau ma pot apara,si cu ajutorul cainelui (cu botnita sau nu) ?
  2. Cum putem indrepta legea, care sa-i apere si pe proprietarii cainilor, fara ca acestia sa devina mai intai victime sau ce altceva pot face?
  3.Ce facem cu cainii agresivi, indiferent de rasa si marime, care sunt liberi pe strazi ( adica daca te musca e al nimanui iar daca te aperi si ii lovesti, ca altfel nu ai cum, iti pui stapinii in cap).
  Multumesc anticipat

  • Salut Sorin!

   Unele intrebari mi le-am pus și eu. Trebuie să recunosc ca nu aș putea să raspund.

   Pentru unele întrebări, sfatul meu este să folosești cu încredere această soluție de pe site-ul Poliție Române (https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online), este testată personal; primești un număr de înregistrare și vei fi contactat fie via email fie prin telefon. Eu unul am fost contactat de către un ofițer de la dpt. Presă prin telefon care mi-a mulțumit pentru sesizare și mi s-a oferit un răspuns.

 3. Buna, ma intereseaza daca ai idee American bully din ce categorie face parte din caini periculosi cat I sau II? Multumesc!

  • La ce te referi cand spui american bully? American StaffordShire? American Pitbull Terrier?

  • American bully nu face parte din rasa de caine agresiv si nu se încadrează in nicio categorie. Mergi fara botniță si in caz ca te opreste vreun “militean”sa ai la tine carnetul cîinelui.

 4. Buna intreb daca rasa Husky are nevoie de botniță sau daca este un caine pariculos sau agresiv .eu am husky dar mie sa nu comenteze cineva ca este necesar sa poarte botnita

 5. Dar ar avea voie la plaja?cu noi

 6. Buna, un caine din rasa celor neagresivi sau periculosi trebuie tinut in lesa atunci cand se plimba intr-un ansamblu privat de locuinte unde sunt foarte multi copii? Are voie sa isi faca nevoile pe bucatica de spatiu verde de langa blocuri care se afla fix sub geamul locatarilor? Orice caine, indiferent de rasa trebuie tinut in lesa? Multumesc anticipat.

  • Bună Elena! Conform legii, nu au voie.

   Conform HCG 120/2010 București, cap. XI avem așa:

   Art. 34 (1) Posesorii de animale de companie au următoarele obligaţii în timpul plimbării animalelor pe domeniul public:

   a) să deţină asupra sa materialele necesare (făraş, mătură, pungă, etc) pentru curăţarea locului şi evacuarea dejecţiilor fiziologice;
   b) să nu permită accesul animalelor de companie pe spaţiile verzi din parcuri, grădini publice şi cele aferente ansamblurilor de locuinţe, în spaţiile de joacă amenajate pentru copii, în magazine şi pieţe de desfacere a produselor agroalimentare. Accesul cu animalele de companie va fi permis numai în spaţiile special amenajate. Nu vor fi supuşi acestui regim, câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor;
   c) menţinerea câinilor în lesă, iar cei din categoria câinilor agresivi vor purta obligatoriu şi botniţă;
   (2) Posesorii de animale de companie vor deţine carnete de sănătate pentru acestea şi vor asigura vaccinarea lor în conformitate cu normele sanitar-veterinare în vigoare;
   (3) Posesorii de animale de companie vor asigura o permanentă stare de curăţenie şi igienizare a spaţiilor destinate creşterii acestora, luând măsurile necesare în vederea evitării poluării olfactive a celorlalte persoane;
   (4) Persoanele care deţin animale de companie în imobile cu spaţii comune, vor asigura protecţia şi siguranţa celorlalţi locatari în raport cu aceştia. Această obligaţie le revine de asemenea şi în timpul plimbării acestora pe domeniul public;

 7. Salut, dețin un ciobănesc de bucovina, nu este agresiv, este prietenos poate putin cam viteaz (are momente cand il apuca pofta de alergat, doar atât, nu baga pe nimeni in seama) astăzi ma plimbam liniștit cu el “Spike ” si se trezeste un papa lapte de comunitar sa-mi spuna ca la talia lui trebuie să poarte botniță…nu face rau la nimeni, nevoile le face in curte, nu pe strada, am punga pentru ” cadourile “lui si toata lumea il place, lamuriti-ma,există vreun criteriu de talie pe care se bazează legea asta cu botniță? Va multumesc mult!

 8. Buna ziua,
  Sunt proprietarul un mascul de dog argentinian la care detin certificat de origine totodata a fost si arbitrat in expozitii chinologice, este f f bland cu oamenii si animalele. il scot la plimbare in lesa si botnita doar ca botnita nu este pusa mereu iar jandarmeria ma pandeste ptr acest fapt. ce se poate face in situatia in care sunt atacat de o persoana iar cainele nu poate reactiona daca are botnita pusa? in oug 55/2002 este specificat ca Art. 17
  Nu constituie infractiune faptele prevazute de prezenta ordonanta de urgenta daca victima actelor incriminate a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de caine ori daca interventia cainelui a fost determinata de apararea proprietarului sau a detinatorului temporar, victima iminenta a unei infractiuni de violenta savarsite impotriva sa. CUM MA VA APARA CAINELE DACA EL ARE BOTNITA? sau daca sunt atacat de haite de maidanezi

  • Salut Ionuț!

   O întrebare pertinentă, și eu mi-am pus-o însă răspunsul nu a venit. O adresă către poliție nu strică pentru un răspuns, chiar și voalat.

 9. Dascalu Emilia says

  Bună ziua. Câinele meu metis de brac german a fost atacat de mai multe ori de câinele vecinului de rasa pitbull care era fără botnita. Am depus plângere la politie și astept rezultatul… mi s a zis ca e obligatoriu sa poarte botnita toate rasele de caini de talie mare! Ma aștept la o amenda , cu toate ca stăpânul abia a reușit sa i descleșuteze coltii din gatului câinelui meu. Sunt obligata sa l port cu botnita , el fiind un câine f blând și nefiind de cat câinilor agresivi?

 10. Razvan Ionut says

  Buna ziua,am o intrebare.De la ce varsta trebuie folosita botnita pentru plimbarea catelului.Am o cunostinta care pe data de 28.05.2018 a primit 3000 ron amenda pentru ca plimba catelusa lui din rasa Cane corso fara botnita,mentionez ca respectivul animal are varsta de 3 luni si 4 zile.Multumesc anticipat pentru raspuns.

 11. Coman Andrei Mircea says

  Bună ziua, am avut un incident acum câteva zile cu câinele meu care a fost întărâtat de un copil iar câinele a zgâriat copilul lăsându-i o urma de gheara. Femeia a chemat politia iar eu am fost sancționat cu o amenda de 1500 lei. Câinele este Metis (ciobănesc german – pitbull) vreau sa menționez faptul ca eu am avertizat copilul sa înceteze orice tenta de a întrata cățelul cu vârsta de 11 luni. As putea face contestație pentru ca pe amenda scrie ca a fost muscat iar chiar victima un copil de 8 ani a recunoscut ca a fost zgâriat și nu muscat. Însă mama lui a insistat sa se noteze muscatura

 12. riberio isabela says

  Buna seara,
  Eu am un Staffordshire Bull Terrier, este pe lista cainilor agresivi?
  Am luat deja amenda ca nu avea botnita. .Multumesc!

  • Da, esti obligata sa ii pui botnita in public.

  • voi astia care nu puteti sa mergeti p str fara pittbul , inainte sa va luati rase periculoase nu ar fi bine sa dati un search p google ?
   exista o lege si mai uitati va pe yt c pot face acesti caini .si k o completare cred k legea ar trebui modificata . ciob german , c. mioritic ,doberman ,akita american ,schnauzer urias ,dog german ,malamut ,husky ar fi d bun simt sa poarte botnita .in sua akita este considerat k si pitt ul.

   • Eu cred că sunt mulți câini ce nu fac parte din categoria celor periculoși, dar sunt periculoși sau sunt agresivi. Prin periculos înțeleg că este un câine care, prin calitățile sale fizice poate vatama grav oameni sau animale. Cât despre câini agresivi, este o caracteristică ce poate fi la orice talie sau rasă. Cred că legea are multe lacune și este nedreaptă și incompletă,atât din punctul de vedere al posesorilor de câini de orice tip, cât și din punctul de vedere al altor trecători pe stradă.

  • Radu Marin says

   NU ESTI OBLIGATA SA PUI BOTNITA LA CAINELE TAU.NU MAI FACE PARTE DIN RASELE DE CAINI AGRESIVE…CITESTE LEGEA….

   Categoria I: Câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
   Categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

   SI PTR.CEI CARE AU CAINI AGRESIVI DAR NU SUNT INCADRATI IN LEGE SI TOTUSI CAINI LOR SUNT AGRESIVI SI MUSCA IAR STAPANI NU STIU DACA SA LE PUNA BOTNITA SAU NU…IATA CE ZICE LEGEA

   Prin câini agresivi se înțelege:

   • ORICE CÂINE care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;……

   Obligațiile deținătorilor de câini și condițiile deținerii acestora

   Interdicţii

   Se interzice:
   • accesul câinilor periculoşi din categoria a II-a și al exemplarelor cu potențial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice și în părțile comune ale imobilelor fără botniță și fără a fi ținuți în lesă;..
   …..
   Deci nu va mai luati dupa toti care nu stiu citi “doua”randuri din lege, si vorbesc ca sa se afle in treaba.

 13. Buna ziua,
  Eu am un caine metis de 15kg de 4ani si uneori e cam zgomotos: latra la unii trecatori si unii se sperie, fara sa fie realmente agresiv sau periculos. Unii oameni se amuza si il plac asa cum e, dar sunt altii care fac scandal ca trebuie sa-i pun cainelui botnita. N-a muscat pe nimeni niciodata.
  Recent am iesit cu el din bloc si n-am apucat sa-l leg in lesa pana la iesirea din bloc. Jos la scara erau un vecin cu niste copii mici, care s-au speriat, au tipat si au zbierat. Cainele sigur ca i-a latrat, copiii s-au speriat si mai tare, ceea ce a atras mania vecinului care s-a repezit la el urland ca-l omoara.
  Acum, daca trec pe langa vecin, cainele il latra. Eu il tin legat in lesa, dar vecinul urla sa-i pun si botnita, ca cheama Politia si ma ameninta ca o sa mi-l omoare.
  I-am spus ca legal nu-i nevoie sa-i pun botnita, ca il tin legat si ii garantez ca n-o sa-l muste, dar o sa-l latre. El nu si nu, ca trebuie botnita… Chiar mi-e teama ca daca ne mai intalnim pe scara in interiorul blocului nebunul ar putea sa-l loveasca si bietul caine sa n-aiba unde sa se fereasca.
  Ce sa fac?

  • Salut Victor!

   1. Metis de… ce?

   2. In momentul in care l-ai lasat singur pe scara, ti-ai asumat automat riscul ca se poate intalni cu oameni, sa se sperie, oricare dintre ei (cainele sau oamenii) si sa-ti atragi antipatii.

   Atat timp cat nu face parte din categoria cainilor ce necesita sa poarte botnita, este strict alegerea ta. Reactia vecinului cu copiii este pana intr-un punct intemeiata (vezi punctul 2. mentionat de mine). Daca persista in amenintari, sau te ataca pe tine sau cainele, te sfatuiesc sa faci o plangere la politie.

   • Multumesc pt raspuns.
    1. Nu stiu, nu ma pricep. Imi pare ca are oarece trasaturi fizice de labrador. Dar nu conteaza. Mai degraba am vrut sa spun ca nu e de rasa.
    Eu l-am gasit, o fi fost abandonat si probabil maltratat. Nu e genul de caine afectuos cu toti oamenii. Daca un strain se apropie sa-l mangaie, se fereste si latra. Uneori latra la unii trecatori fara motiv aparent si unii tare se mai sperie. Cu toate astea, poate sa devina f usor prietenos si jucaus. Multi oameni il plac, doar prostii au ceva cu el.

    2. Da, e vina mea ca nu l-am legat la timp. Aveam obiceiul sa-l leg doar la iesirea din bloc. Timp de 3 ani n-am avut probleme cu nimeni. Nu se sperie nimeni de el. Doar o data au trecut niste copii zgomotosi cu parintii, cainele i-a latrat fiindca au fost prea zgomotosi, iar parintii i-au mustruluit pe copii sa nu mai faca atata zgomot.
    Insa individul cu pricina ce-i invata pe copii? Ca daca te latra un caine trebuie sa-l omori?
    Acum individul asta e convins ca el e un mare erou care si-a salvat copiii, pe care altfel acest monstru de catel i-ar fi mancat. Idee n-are ca s-a comportat ca un om primitiv.
    As zice ca oricine ar trebui sa aiba putina educatie in privinta comportamentului cu cainii sau alte animale. Daca te latra un caine iti pastrezi calmul, vorbesti cu el si in general se potoleste imediat, fara sa mai faci nimic altceva.

    Am mai vazut prosti f ofensati ca ii latra cainele, care, chiar daca tin cainele legat, fac scandal si sustin ca trebuie sa-i pun botnita, sa nu mai latre.
    Textul legii imparte cainii in periculosi (1) si agresivi (2) si prevede ca botnita e obligatorie doar pt cainii (1), asa cum s-a discutat aici. Totusi, or fi existand si unele legi locale cu cine stie ce prevederi.
    In cazul unei reclamatii cum pot dovedi ca cainele meu nu e nici macar agresiv (2) in sensul prevazut de lege? (musca sau ataca neprovocat persoane sau animale domestice).
    -Toata agresiunea lui fata de persoane se rezuma la latrat. (cum dovedesc?)
    -E totusi agresiv cu unii dintre semenii sai si poate ca s-ar musca cu ei.
    -Pe camp se repede la oi si capre, dar nu le musca, ci doar le alearga.
    -Nu se repede deloc la gainile de pe ulitele satelor.

 14. Mina Brihac says

  Buna ziua.
  Eu am un Dobermann si am citit ca aceasta rasa a fost creata din Beauceron, German Pinscher, Rottweiler si Weimaraner. Nu sunt documente exacte care sa confirme 100% rasele folosite, dar ma intrebam, cum (poate) are si putin Rottweiler pe acolo, nu e metis si se incadreaza in art.1?

 15. Andrei Badescu, umila mea parere fiind un vechi crescator de caini este s-a sugerati celor mai multi iubitori de animale cu potential agresiv sa foloseasca botnita cand ies in spatiul public.Nu mai vorbesc despre stransul mizeriei care este absolut OBLIGATORIU.Chiar acum vin de afara, unde am incheiat o discutie destul de aprinsa cu un tanar, care avea un amstaff fara botnita.Amstaff-ul tragea in lesa ca un disperat sa vina sa-mi atace cainele, un pinscher pitic.L-am intrebat politicos de ce nu are botnita, mi-a spus ca e bland, l-am intrebat de ce nu strange rahatul, mi-a zis ca a uitat pungile in casa desi niciodata nu strange, in sfarsit, omul in viziunea lui era perfect ok, eu eram cel dus cu pluta.In alta odine de idei am sesizat ca posesorii de caini mari si agresivi sunt in genere mai toti idioti, imi cer scuze, dar este pur si simplu o constatare personala.Cei care au caini de tip amstaff, pitbull, in general rase stiute ca fiind agresive, au exact acelasi comportament primitiv ca si cainii lor, precizez inca odata ca este opinia mea ca posesor de caine de foarte multi ani, peste 30.Sunt si caini de tale mica care latra la muste dar nu pot face rau decat cel mult fonic si cam atat.Nu uitati niciodata ca animalul este imprevizibil, oricat dresaj ar avea !!!Am vazut cazuri cand un copil se sperie, fuge si cainele il vede ca pe un posibil vanat.Eu i-as incuraja pe toti cei care iubesc cainii dar au respect si fata de semenii lor, sa folosesca botnita, e gratis.Tot gratis dar si obligatoriu este sa-ti plimbi cainele doar in lesa, chiar daca il plimbi noaptea la ora 24,00.E mult mai usor sa prevenim decat sa tratam.Desi am un caine cat o pisica, daca vad un copil pe trotuar, eu il evit, ocolesc copilul pentru prevenirea oricarui incident.Deci, aceia care stiti ca aveti caini periculosi, folositi dragilor botnita, e mult mai bine pt toata lumea !!!p.s- acum vreo 17 ani cu mare greutate am salvat un caine comunitar din dintii unui amstaff.Nu doresc nimanui o asemenea experienta traumatizanta mai ales pt cainele victima.

  • Salut krudus!

   Sunt de acord cu tine, orice caine agresiv trebuie tinut in lesa si botnita, asa cum fiecare trebuie sa-si stranga rahatii. Referitor la botnita, atat timp cat respecti legea si esti sincer si responsabil cu tine si cainele tau, nu vad rostul de a fi mai catolic decat papa. O data, cateaua mea a fost muscata de un chiuaua si nici macar nu s a clintit, a asteptat impreuna cu mine pana a venit proprietarul sa-si ia cainele isteric de acolo; ar fi trebuit sa-i spun sa-i lege gura cu tifon cainelui ca mi-a muscat cainele? 🙂

   Referitor la strans rahati, din ce am vazut, persoanele in varsta si cei cu caini mici nu strang dupa ei. In tarcul in care merg mereu, am lipit si afise, dus pungi si legate de gard ca sa aiba lumea, lopatele; nimic n-a avut succes, oamenii nu vor sa stranga dupa ei.

   Eu evit persoanele de pe trotuar in functie de limbajul corpului pe care il au; daca zambesc cand imi vad porcul, trec pe langa ei, daca ii vad crispati si merg usor in diagonala, ii ocolesc – uneori cere cainele sa ocolim inainte sa iau eu decizia.

   Sunt partial de acord ca cei care au caini cu potential agresiv, intr-o buna masura, sunt la fel de salbatici precum si cainii lor; de asemenea, cred ca esti de acord ca nu ADN-ul da agresivitatea, ci modul de crestere.

 16. Pusca S says

  In cazul in care o persoana a fost amendata contraventional de politie pentru nepurtare botnita caine poate achita jumatate din minimul amenzii in 48 de ore?Politia este obligata sa mentioneze posibilitatea achitarii jumatatii minimului amenzii in procesul verbal?Se prevede in OUG-urile despre caini achitarea minimului amenzii in 48 ore?

 17. margareta says

  Bună ziua!
  Am o intrebare ,ieri am fost atacată de o haită(6-7) de caini agresivi amstaff ,cel mare ma atacat si ma muscat la mana dreapta .
  Norocul meu era ca am avut manusi pe maini fiindca lucram afara pe trotoar stand pe o caramida mai mare si trageam afara buruienile ,cainele cea mare vroia sa sara pe mine si eu m-am aparat cu mana dreapta si in asa fel manusa mea era rupta de dintii lui, la tipetele mele a iesit afara proprietarul cainilor in asa fel am scapat de ei .
  De doi ani stau in gazda aici in strada noastra de atunci de mai multe ori am vazut iesind afara cu catei cu lesa dar niciodata nu era pusa botnita pe gura lor si in apropierea casii si lesa era luata de pe ei .
  Mai mult ca sigur ca este dresar de caini luptator amstaff ,pitbull finndca de cand ei stau in vecinetatea nostra de mai multe ori am auzit plansete de catei mici aproape toata noaptea lasand sa planga .
  Dupa cele intamplate am chemat Politia a venit Politia cumunitara ei au primit un avertisment si eu am ramas cu sperietura fiindca nu am avut nici o zgarietura pe mine degeaba am aratat manusa mea rupta
  Intrebarea mea este dupa toate cele intamplate care este o procedura legala impotriva proprietarilor de cani de lupta fiindca am cinci nepotei dragi si n-as vrea sa pateasca la fel,totodata sa ascult toata noaptea plansetele cateii lor sau sa fiu atacata iarsi de animallele lor agresive .
  Multumesc anticipat!
  Margareta

 18. Margareta says

  Buna ziua !
  Am o intrebare ,ieri am fost atacata si muscata de haita 6,7 de caini agresivi amstaff ,eu eram afara pe trotoar stand jos pe o caramida mai mare scoteam afara buruienile, au sosit cu masina doi barbati si au intrat vizavi cu noi la vecini cum au intrat pe poarta cainii luptator au iesit afara .
  Cainele cea mare a sarit pe mine eu m-am aparat cu mana dreapta la tipetele mele a iesit afara proprietarul cainilor de lupta si in asa fel am scapat de traumatizarea lor .
  Mana mea a fost protejata de o manusa de caiciug pe care a rupt in fasii cu dintii lui .
  De mai mult de doi ani stau in gazada in strada noastra de atunci de mai multe ori am vazut cainii dusi la plimbare cu lesa dar niciodata n-a fost pusa botnita pe gura lor si mai mult cand venea inapoi in apropierea casii cateodta si lesa era luate de pe ei .
  Mai mult ca sigur ca este dresar de caine de lupta fiindca de mai multe ori am azut plansete de catei mici aproape toata noaptea.
  Am chemat Polita au iesit in fata locului Politia comunitara proprietarul cainilor de lupta a primit un avertisment si eu am ramas cu speritura .
  Intrebarea mea este care este procedura legala impotriva proprietarilor si adresorilor de animale de lupta fiindca n-as vrea sa pateasca la fel cei cinci nepotei ai mei ,sau mama mea bolnava de 85 de ani si nici eu numai vreau sa trec prin trauma asta .
  Multumesc anticipat!

 19. Buna
  Am o intrebare…
  Am un cane corso in varsta de 5 luni..este obligatoriu sa il scot la plimbare cu botnita?!
  Multumesc

 20. Alexandra says

  Salut,
  Am un caine din rasa nepericuloasa, femela, vaccinata, microcipata, etc – tot la zi.
  In zona in care ne plimbam si jucam cu copii , plimba o tanti un bichon care este ft deranjaza de faptul ca este latrata de catelul meu. Ce e drept catelul meu nu o suporta. Nici pe ea si mi ales catelul- parca ia foc at cand ii vede. Evident ca nu o las( lesa scurta+ham), chiar dc stiu sigur ca nu musca( A fost testata in situatii limita si provocata maxim si tot nu a muscat ). Dar o chelfaneala strasnica sigur le-ar trage. In plus imi tot aduce amenintari si injurii, atat la adresa mea cat si la adresa cainelui.
  Ca sa nu mai zic ca se plimba la 1 m de noi , doar ca sa instige. Dc cumva scapa a mea , eu o sa fiu de vina ca nu am strunit catelul, nicidecum ea ca l-a intarat. Deci ce fac ? Unde ma adresez ? Multumesc !

 21. Salut,
  Am un caine din rasa nepericuloasa, femela, vaccinata, microcipata, etc – tot la zi.
  In zona in care ne plimbam si jucam cu copii , plimba o tanti un bichon care este ft deranjaza de faptul ca este latrata de catelul meu. Ce e drept catelul meu nu o suporta. Nici pe ea si mi ales catelul- parca ia foc at cand ii vede. Evident ca nu o las( lesa scurta+ham), chiar dc stiu sigur ca nu musca( A fost testata in situatii limita si provocata maxim si tot nu a muscat ). Dar o chelfaneala strasnica sigur le-ar trage. In plus imi tot aduce amenintari si injurii, atat la adresa mea cat si la adresa cainelui.
  Ca sa nu mai zic ca se plimba la 1 m de noi , doar ca sa instige. Dc cumva scapa a mea , eu o sa fiu de vina ca nu am strunit catelul, nicidecum ea ca l-a intarat. Deci ce fac ? Unde ma adresez ? Multumesc !

 22. Buna ziua, exista in vreo lege un text in care sa se interzica cainilor sa faca baie in lacurile din parcuri?

 23. Buna ziua. Cainii au voie sa inoate in lacurile din parcurile bucurestene?

 24. Salut,
  Am un caine din rasa American Staffordshire Terrier cu probleme intradevar cu repiratia am toata documentatia de la doctoc plus acea foaie care atesta faptul ca are probleme cu repiratia.Intrebarea mea este daca in cazul acesta in care eu am un caine agresiv de gradul II cu acesta problema sunt obligat sau nu sa ii pun botnita!?
  Multumesc anticipat.

  • Nu ești obligat, dar teoretic trebuie să umbli cu actul medical constatator după tine de fiecare dată, pentru a te feri de amendă; pe lângă asta, riști s-o încasezi oricum, ulterior anulând-o în instanță foarte ușor.

 25. Buna ziua,am un vecin care are un caine(nu e de rasa)îl tinea legat pe lant,in urma cu cateva zile la dezlegat a intrat pe proprietatea mea si a comis pagube,unde sa ma adresez?

 26. Bullmastiff unde se încadrează?

 27. Alexandra says

  Buna,
  As vrea sa întreb dacă pentru viszla maghiara este nevoie de botniță in spatiile publice?

 28. Salut
  Dețin un Bullmastiff,este campion internațional și național am fost la expoziții etc… De curând am fost oprit de jandarmi și mi-au spus ca ar fi bine sa am botnita la câine, le-am arătat actele câinelui și nu au fost curioși plus ca le-am zis și de lege… Întrebarea mea este, Bullmastiff-îl u de se încadrează? Deși la asociația chinologica mi-au spus ca nu este câine periculos

 29. Mai sus cineva scria daca trebuie sau nu sa poarte cainii botnita , va zic din proprie experienta , cainii mai mari de 15 kg sa poarte botnita ca acasa pot fii foarte draguti dar afara sunt periculosi . Eu am patit-o de doua ori cu stapanii care spun ca nu a muscat cainele lor niciodata si cainele meu a ramas cu o gaura in ureche . Asa ca nu va jucati degeaba , sunt multe modele de botnite care nu ranesc cainele , plus ca mai jos va mentionez alta lege : Potrivit articolul 68 din <Regulamentul deținere și reproducere câini anexa la HCL 70 din 2014 „Accesul câinilor în localurile publice, parcuri, magazine, părţile comune ale imobilelor, pe drumurile publice si căile de acces, este permis numai dacă aceştia poarta botniţă şi sunt ţinuţi în lesa sau ham. (2)Fac excepţie de la purtarea botniţei, tineretul canin din orice rasă pînă la vârsta de 6 luni şi câinii din rasele de talie mică (confirmate prin carnetul de sănătate de medicul veterinar de libera practica, organizat in conditiile legii).”

  • Salut Paula,

   In primul rand, HCL-ul (hotarare de consiliu local) mentionat de tine este valabil doar in Oradea. Articolul se refera despre legea general valabila in Romania si nu despre hotarari locale care difera de la oras la oras.

   Doi la mana, ce caine ai si cand a fost muscat, era in lesa?

 30. Buna! Eu am doi caini, corcituri, o catelusa “rasa comuna”, mai mare decat un caine de soareci, si puiul ei, facut cu un labrador, e putin mai mic decat un labrador, dar mai muschiulos, nu stiu cum sa zic, ii grijesc, se antreneaza jucandu-se, am un rau in preajma si ii duc zilnic la plimbare, deci e puternic, dar nu are treaba cu oamenii. Mama lui are, mai ales cu copiii ca daca nu avea cu nimeni, o luam la magazin cu mine, si cum mergea inainte, dadeau copiii dupa ea… Ma rog. Bauiul e ca sunt in zona cateva catele in perioada de reproducere si masculul a inceput sa sara gardul, apoi doarme in fata portii pana ii deschide cineva, si 2 vecine s-au duc la politie ca e cainele pe strada, ca e mare, bla bla bla. Nu are treaba cu nimeni, eventual latra daca se sperie, dar daca vede ca e om, chiar si copil, se opreste. Vreun sfat? In afara de castrare. Sau daca scapa pe strada si-l vede tanti desteapta.

 31. Salut! Foarte util articolul. Din păcate România e mult în urmă și la capitolul ăsta și nici autoritățile și nici cetățenii nu fac eforturi să schimbe ceva. Părerea mea e că fiecare stăpân de câine își cunoaște prietenul patruped și chiar dacă e blând sau agresiv, Bichon sau Mastiff, trebuie să respecte legea. Culmea, de cele mai multe ori, oamenii care au câini cu tente agresive sau regăsiți în legea respectivă, sunt responsabili și respectă legea. Pe când și parcul Tineretului și parcul IOR sunt pline de pensionari cu pechinezi, bichoni, maidanezi fără lesă care își fac nevoie peste tot și nu strânge nimeni după ei. Iar majoritatea nu sunt nici socializați cum trebuie, iar când văd un câine mai mare latră și fac ca toate cele. Trist e că lor nu le zice poliția locală nimic. Pe mine cu a mea vizsla mă întreabă de sănătate cel puțin o dată pe săptămână poliția locală în legătură cu câinele și trebuie să le explic faptul că nu e doberman și că chiar daca ar fi, nu face parte din categoriile de câini prevăzute în lege. Cel puțin în București, polițiștii locali sunt puțin mai prost pregătiți decât tomberoanele, plus că majoritatea au minim 50 de ani și principala lor ocupație e sa scrie amenzi( greșit, evident). Dar așa se întâmplă când primăria angajează pensionari pe post de poteră, le da 1000€ salariu să se plimbe cu mașina prin parc( eu credeam că nu au voie, dar aparent e greu sa te plimbi prin parc pe jos) iar de pensionarii nesimțiți nu se ia nimeni. Sunt multe probleme de rezolvat în țara asta, iar cea cu legea câinilor e una care afectează mai multă lume decât ar crede mulți. Dar până nu ne civilizăm ceva mai mult ca societate, nu se vor ameliora legile. Oricum nu le respectă decât cei care au bun simț. Păcat.
  Să vă bucurați de căței, oameni buni!

  • bala nicoleta says

   este cel mai ok comment din punctul meu de vedere !ar trebui sa avem un minim de respect fata de niste reguli,si indiferent de talia cainelui ,lesa !este acel obiect cu ajutorul caruia eviti multe incidente !am o catea care depaseste 15 kg,metis,nu ma incadrez la botnita ! nu este agresiva ! singura problema o avem cu bishonii plimbati fara lesa,! odata de abia am scos-o din gura a doua bishonite ! nu mi se pare normal ,atunci cand stii ca ai un caine cu astfel de apucaturi nu il plimbi fara lesa ! si ar mai fi multe de adaugat .

 32. Bună am și eu un câine rasa Husky alb am o întrebare sunt obligat sa îl țin doar în lesa, menționez are doar 8 luni, am o problema cu o vecina.O seară buna. Mulțumesc.

 33. Radut Mihaela says

  Buna seara ! Am un bichon maltez pe care il plimb prin spatele blocului. De fiecare data am punguta dupa mine pentru a curata dupa el. De cateva saptamani un vecin arunca dupa mine cu diverse lovindu-ma in cap. Astazi mi-a recunoscut ca el a aruncat ca avertisment sa nu mai trec prin fata blocului lui. Daca eu am punga, nu-l intereseaza. Ce-i de facut in situatia asta ?

 34. OUG 55/2002 face distinctia intre caine periculos si caine agresiv.
  Cainele periculos e cel din rasele indicate in mod expres la art. 1.
  Cainele agresiv e orice caine, indiferent de rasa, care fara sa fi fie provocat musca sau ataca oameni/ animale.
  Poate sa fie si un Yorkie, daca e agresiv trebuie botnita.

 35. Buna Andrei,

  Eu am un Bull Terrier, ca in poza de la inceputul postarii 🙂
  Vreau sa cred ca nu intra in categoria asta ..desi am unele dubii.
  Ma lamuresti tu? Mersi

  • Salut! BT nu intră în categoria câinilor periculoși, deci, by default, nu trebuie să poarte botniță. Dacă totuși, din varii motive, știi că are potențial de câine agresiv, atunci trebuie să poarte botniță, pentru siguranța celorlalți cât și a voastră.

 36. Bună ziua.Dețin o femela din rasa rottweiler . Un domn polițist mi a spus ca trebuie înregistrată obligatoriu la asociația chinologica, e adevărat ?

 37. Salut ,mă ocup cu câinii de 40 de ani adica de la 7 ani,dresaj ,coafor canin ,socializare.In primul rând în ord 55 este greșit numele unei rase :boerbull,care nu există,de fapt este boerboel și pocit numele rasei fila brasileiro fiind scris brazileiro.asta doar pt conformitate.rasa bully trebuie purtata cu botniță intrucat seamana morfologic cu rase de tipul 1.legea e total gresita pt că nu cuprinde rasele de caini de pază gen ciob german,malinois ,dobermann si presa canario rasă din care îmi voi lua un exemplar anul viitor.oricum 90%din oameni nu înteleg nimic d această lege cand e f simplu sa o citească scrieti pe google ord.55/2002 si citiți care știți să faceti asta, nu mai puneti intrebari stupide despre vijle si husky..etcîn rest sugerez persoanelor cu caini agresivi tineri să le confectioneze o botniță de pânză pana la varsta de aprox 6..7 luni pt a nu avea discutii cu militia sau pt a nu mai da inca odata bani pe o botnita mai mare.

 38. Bună. Stau la casa cu curte comuna mi-am luat un pui Pitt Bull trebuie sa-l înregistrez la polițe având în vedere ca în curtea comuna locuiesc 2 familii care au 4 copiii.Mulțumesc.

 39. bala nicoleta says

  Buna ziua ,

  in localitatea in care locuiesc ,municipiu !s a dat o HCL ….care printre alte obligatii ne cere : ;lesa si botnita la cainii de talie medie si mare !nu specifica nimic legat de rase ….deja o doamna care are labrador ! a fost oprita in timp ce se plimba noaptea ,si i s-a dat o instiintare ca trebuie sa respecte acest regulament ,,,,deci vorbim de labrador !

 40. Multumesc pt. informatii … Am si eu o catelusa de ciobanesc german , cu pedigree , vaccinata la zi si care are 9 luni . Am iesit cu ea la plimbare , cu lesa pusa . La un moment dat ma intilnesc cu un MILITIAN de la noi din comuna . Ii dau BUNA ZIUA , asa cum se cuvine , iar el dovedind lipsa de bun simt si a celor 7 ani de acasa , in loc sa raspunda la salut , se ia de lipsa botnitei la ciine , sustinind ca-i obligatorie . Mentionez ca a mea catelusa nu-i agresiva si nu are treaba cu nimeni si , oricum , sint responsabil de ea . Acum , dupa ce v-am citit articolul , voi sti cu ce articol de lege ,, sa-i dau peste nas ,, .

 41. Vârsta Anca says

  Salut! Foarte interesant articolul tău! Mersi de informații! A mai întrebat cineva despre American Bully, unde s-ar încadra. Din câte știu eu, este o rasa independenta, proprie, nu este nicidecum “derivat” de American staffordshire terrier sau mai știu eu care. În Franța un american bully nu trebuie sa poarte botnita și nici nu este considerat câine agresiv, ci câine de show. Acum câinele este în România. Am sunat la politie sa întrebam unde se încadrează și ni s-a răspuns ca nu știu. Am rămas puțin șocați…. Nu știm ce sa facem. Veterinarul nostru a zis ca nu trebuie înregistrat apoi ca trebuie, nici ea nu știe exact. Problema este ca pedigree – ul câinelui este dubios, nu mai avem ce face ca tipul de la care l-am luat a murit… Deci avem un bully oarecum fără pedigree. Îl înregistrăm sau nu? Mersi frumos!

 42. Buna am un Akita Inu Japonez si nu are nici un an si toate persoanele imi sar in cap sa ii pun botnita chiar daca el nu musca nu are treaba cu alte persoane sau alti cani si i-am cumparat botnita dar o tin la gat de forma adica nu i-o pun si la bot si sunt foarte multe persoane care imi spun ca o sa primesc amenda chiar as vrea sa stiu daca este necesar sa ii tin botnita la bot
  Multumesc frumos anticipat !

 43. Enache Gheorghe says

  Buna, exista vre-o lege care sa reglementeze libertatea de miscare a cainelui la plimbare pe spatiu public? Mai precis, poate un catel metis sa alerge prin parc fara lesa, dar sub stricta supraveghere a detinatorului? Cum sa te joci cu un catel aflat in lesa?

  • Salut Gheorghe!

   Cred ca aceste 2 hotarari te pot ajuta.

  • Hotararea 75/1996 privind cresterea , intretinerea si circulatia animalelor in Bucuresti
  • Hotararea 243/2005 privind pastrarea curateniei Municipiului Bucuresti de catre posesorii de animale de companie.

Politică de comentarii: Gândește înainte să "vorbești". Șterg orice comentariu fără bun simț și în special care strică chi-ul altora.

Spune-ți părerea:

*