Smart Home folosind Home Assistant

Andrei Bădescu

Updated on:

TECH
6 minutes
Ce este Home Assistant

De ceva timp ne-am mutat la casă și încet, încet tăiem lucruri de pe listă de to do și voi avea ocazia să mă ocup și de partea de smart home. Pentru că totuși este vorba de o casă la gata, automatizarea se va face prin Home Assistant, înglobând mai multe produse de la diferiți producători, dar despre asta, cu altă ocazie.

Ce este Home Assistant?

Un hub de automatizare a casei sau mai precis, un software care îți permite automatizarea casei. Cu alte cuvinte, este o aplicație care îți permite controlarea echipamentelor de tip smart home care se află în casă, garaj, curte, subsol, etc.

Aceasta are 2 componente, serverul și clientul și este o soluție Open Source, ceea ce înseamnă că o comunitate globală de oameni pasionați conlucrează pentru diverse scenarii și automatizări prin intermediul Home Assistant.

Mare problemă a oamenilor pasionați de smart home este multitudinea de aplicații și hub-uri pe care fiecare producător le bagă pe gâtul clienților; spre exemplu, produsele smart home, de la Lidl. Avantajul Home Assistant este că acesta va lucra ca și un hub pentru toate device-urile smart din casă chiar dacă nu sunt toate de la același producător și mai mult decât, atât va facilita comunicarea între ele pentru diverse automatizări; spre exemplu, în funcție de momentul când apune soarele, jaluzelele exterioare să fie lăsate automat jos sau când te apropii de casă, ușa de la curte să se deschidă automat.

Pe lângă avantajul de a aduce împreună toate dispozitivele smart home din casă, îți oferă și opțiunea de a îți păstra toate informațiile private.

Când cumpărați un dispozitiv inteligent, de multe ori nu veți vedea o etichetă pe cutie pe care scrie „Works with Home Assistant”, dar de ceva timp (de prin 2019), Home Assistant include peste 1200 de componente diferite. Majoritatea componentelor reprezintă o altă marcă de dispozitiv care poate funcționa cu Home Assistant. Vă puteți gândi la componentele Home Assistant ca fiind similare cu Alexa Skills sau Google Home Apps.

Dacă Home Assistant are o componentă pentru dispozitivul vostru, atunci configurați dispozitivul utilizând aplicația lor, adăugați componenta dispozitivului respectiv la Home Assistant și apoi puteți utiliza Home Assistant pentru a controla dispozitivul respectiv.

În acest fel, Home Assistant funcționează ca un hub, dar nu împiedică producătorul dispozitivului să obțină date despre dvs. sau despre modul în care utilizați dispozitivul lor.

Dacă doriți să păstrați cu adevărat toate informațiile despre smart home private, atunci va trebui să nu utilizați aplicația producătorului dispozitivului. Acest lucru necesită de obicei schimbarea firmware-ului de pe dispozitiv cu una dintre alternativele disponibile care permit controlul local; activitate destul de complicată, dacă ești la început de drum însă nu imposibilă.

De ce Home Assistant și nu Alexa sau Google Home?

Când vine vorba de alegerea unui hub, sunt de făcut câteva alegeri conceptuale. În acest moment, aproape orice dispozitiv smart home pe care îl poți cumpăra funcționează cu Alexa sau Google Home. Cele care nu funcționează oricum sunt făcute pe vapor și nu merită banii.

Utilizarea Alexa sau Google Home este probabil cea mai ușoară cale de a vă aduce toate dispozitivele inteligente împreună. Pentru ca dispozitivele inteligente să interacționeze împreună în Alexa, creați rutine; cu Google Home, creați acțiuni. Deci, de ce nu ați folosi doar Alexa sau Google Home ca hub? În primul rând, de fiecare dată când adăugați un dispozitiv nou de la un producător diferit, introduceți un alt punct de posibil eșec dacă serverele lor au vreodată întreruperi de orice natură.

Pentru mulți oameni, cel mai mare motiv pentru a nu merge pe această cale este confidențialitatea. Fiecare dispozitiv inteligent care vă cere să vă conectați la aplicația lor colectează date despre dvs. Cine ești, unde ești, când ești acasă și chiar lucruri de genul când dormi sau când ești treaz.

Când vă adăugați dispozitivele folosind Alexa sau Google Home ca hub, acestea primesc, de asemenea, toate acele date și pot pune cap la cap toate informațiile de pe toate acele dispozitive diferite pentru a afla și mai multe despre dvs.

Cel mai nasol este atunci când “binevoitor” obține acces la rețeaua dvs. de acasă printr-unul dintre dispozitivele conectate, obținând ulterior informații despre dvs. pentru a vă fura identitatea, a vă deschide casa, a vă înregistra sau tot felul de alte moduri distractive.

Dacă nu vă preocupă scurgerile de date sau nu vă pasă de faptul că Google, Amazon sau alți producători de dispozitive de tip hub au datele dvs., continuați și folosiț Alexa sau Google Home ca și hub pentru smart home.

În cazul în care doriți mai multă confidențialitate și un control mai direct atunci Home Assistant poate fi o opțiune pentru cei care doresc să aibă un smart home.

Ușurință în folosire

Pe o scară de la 1-10, i-aș da un 7. Cu toate că are documentație, este nevoie de ceva investiție personală în timp pentru trial and error.

Cu fiecare lansare a unei versiuni noi, mai primește un boost pe partea de UX și UI. Nu este la fel de ușor de folosit ca Alexa, Google Home, Apple HomeKit, încă având o curbă de învățare puțin mai abruptă dar o dată ce i-ai prins mersul, îți oferă niște beneficii adiționale și puțin mai mult privacy.

Instalare Home Assistant

Home Assistant poate fi instalat pe o mulțime de tipuri diferite de hardware. Mulți oameni încep prin a folosi un Raspberry PI. De asemenea, se poate utiliza orice computer vechi dacă nu vă deranjează consumul inutil de energie. Eu spre exemplu, am Home Assistant instalat pe un Synology NAS, printr-un Docker container – poate la un moment dat, voi face un articol separat.

Avantaje si dezavantaje Home Assistant

Avantaje

  • Mobile friendly – există aplicație atât pentru iOS cât și pentru Android
  • Atenție sporită asupra intimității și a securității – ținând cont că senzorii, becurile și toate celelalte echipamente smart home sunt conectate la rețeaua locală, acest lucru reduce posibilitatea unei breșe de securitate
  • Flexibilitatea – Home Assistant suportă un număr imens de dispozitive smart iar cel mai important este faptul că poți conecta și microcontrolere cum este ESP8266 sau SBC-urile (Raspberry Pi/Arduino).
  • Ușor de instalat și configurat o dată ce te acomodezi cu soluția
  • Comunitatea impresionantă de oameni care folosesc această platformă; Google, copy paste și o logică de bun simț te va duce pe tărâmuri complet noi într-ale automatizarea casei
  • Update-uri constante, focusat nu doar pe back end ci și frond end

Dezavantaje

  • Grea pornirea, ca la motorul diesel – curba de învățare este un pic abruptă la început
  • Necesitatea unui device pe care să instalezi softul

1 thought on “Smart Home folosind Home Assistant”

Leave a Comment